°C 2

U Jaski najnegativniji prirodni prirast i najmanje brakova u županiji

25.07.2017.

majai

Od svih devet gradova Zagrebačke županije Jastrebarsko je u 2016. godini imao najveći negativni prirodni prirast. U našem je gradu umrlo čak 88 građana više nego što ih se rodilo.

U Hrvatskoj je prošle godine umrlo 14 005 osoba više nego što ih se rodilo. Pokazuju to najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku koji prate već ustaljeni negativan trend prirodnog prirasta u Hrvatskoj. U prošloj godini u našoj se zemlji tako rodilo 37 537 beba dok je, s druge strane, umrlo 51 542 ljudi. Ti podaci govore da je na 100 umrlih u Hrvatskoj bilo samo 72,8 rođenih što je poražavajuća demografska slika Hrvatske.

Zagrebačka županija negativna

Pozitivan prirodni prirast zabilježen je samo u Međimurskoj županiji, dok sve ostale županije, pa i Zagrebačka prate negativan trend. Ipak, demografsku sliku naše županije popravljaju gradovi Dugo Selo i Sveta Nedelja koji su među rijetkima u Hrvatskoj u kojima je prošle godine bilo više rođenih nego umrlih. U Dugom Selu je tako rođeno 190 mališana dok je umrlo 127 građana. Sveta Nedjelja pak bilježi nešto manji prirodni prirast te je u njoj umrlo 149 građana, a rodilo ih se 174.

Jaska ispod hrvatskog prosjeka

Iako se u Jastrebarskom izdvaja najviše za rodiljne naknade te je natalitetna politika ovdje prioritet, upravo je naš grad prošle godine imao najveći negativni prirodni prirast od svih gradova Zagrebačke županije. U Jaski je u 2016. bilo čak 88 više umrlih nego rođenih Jaskanaca što znači da na 100 umrlih dolazi 60,5 rođenih što je manje i od prosjeka Hrvatske.

Opravdano je stoga da lokalna zajednica mora ulagati dodatne napore kako bi potaknula građane na stvaranje obitelji te tako popravila poražavajuću statistiku koja govori da je u Jastrebarskom 2016. rođeno 135 djece, a umrlo čak 223 građana.

Velik broj razvoda

U Jastrebarskom je prošle godine sklopljeno i najmanje brakova u županiji, svega 65. Više brakova nego u Jaski sklopljeno je u manjim gradovima poput Ivanić Grada – 81 brak, Vrbovca - 76 i Svetog Ivana Zeline gdje je sklopljeno 80 brakova.

Na lošu demografsku sliku utječe i broj razvoda kojih je u Zagrebačkoj županiji prošle godine bilo 456 što je gotovo trećina ukupnog broja sklopljenih brakova (1593). Slika je ista i na razini Hrvatske gdje je prošle godine sklopljeno 20 467 brakova, a čak 7 036 završilo je razvodom. U Jaski se prošle godine razvelo 28 parova.