Novosti Sport Događanja

Predavanje o zapošljavanju ugroženih skupina na manifestaciji Dani vina

08.06.2022. / Redakcija

U sklopu manifestacije Dani vina u Jastrebarskom održano je edukativno predavanje na temu uloge društvenog poduzetništva u zapošljavanju mladih, žena i starijih od 55 godina u ruralnom području. Predavanje su održali Gordana Krivačić, voditeljica projekta i direktorica društvenog poduzeća Sirana Milka j.d.o.o. i Milan Medić, predstavnik Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis. Zaposlenice Sirane podijelile su pak svoje iskustvo rada u društvenom poduzeću. Skupu se obratio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Jastrebarskog Zdravko Režek.
Društveno poduzeće Sirana Milka j.d.o.o. u svom pogonu u Dugoj Resi proizvodi mliječne proizvode od isključivo domaćeg i lokalno proizvedenog mlijeka s područja općina Netretić, Krnjak i Vojnić te omogućuje opstanku 15 poljoprivrednih proizvođača u krajnje zabačenim i pustim dijelovima Karlovačke županije.

Sudionici edukacije su upoznati s pojmom društvenog poduzetništva te s mogućnostima koje takav način poslovanja pruža u vidu zapošljavanja rizičnih skupina, uključivanja zaposlenika, korisnika i ostalih dionika u upravljanje poduzetničkim subjektima, poticanja samozapošljavanja i doprinosa unaprjeđenju razvoja lokalne zajednice. Edukacije, kao što je ova, su izrazito važan poticaj svim stanovnicima ruralnih krajeva da ostanu na svojim domaćinstvima i održe domaću poljoprivrednu proizvodnju u čemu bitnu ulogu imaju potpore iz Europskog socijalnog fonda i Programa ruralnog razvoja.

Edukacija je održana u sklopu projekta „Održivost ruralnih zajednica kroz žensko poduzetništvo“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnom iznosu od 1.048.941,80 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 891.600,53 kuna i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 157.341,27 kuna.

Foto: jastrebarsko.hr

Podijeli