°C 14

Premijera za pamćenje! Nova prilika za jaskanskog Orašara već ovog vikenda

05.12.2019.

Redakcija

Prekrasnom božićnom baletnom bajkom, Baletni studio Jastrebarsko na najbolji mogući način proslavio je 20. godina uspješnog rada.

Svih proteklih 20 godina baleta u Jaski utkano je u predivnu baletnu predstavu u kojoj je voditeljica Baletnog studija i baletna pedagoginja Svetlana Lukić ovoga puta nadmašila samu sebe. Sat vremena ovog jedinstvenog "jaskanskog" Orašara prohujalo je u trenu, a pozornicom je naprosto dominiralo osamdesetak jaskanskih malih i velikih balerina koje su pokazale kako se može u jednom malenom gradu naučiti o klasičnom plesu kao da ste u najboljoj baletnoj školi. Jaska je stvarno puno dobila dolaskom i predanim radom Svetlane Lukić, jer ona doista živi za balet, a dokaz tome su ovi prekrasni izvođači Orašara čija se ljubav prema baletu osjećala u svakoj izvedenoj točki.

Možda je najbolji dokaz tome Antonia Juraj koja je u ulozi Klare i Vile šećera pokazala svu draž baletnog plesa, prekrasni i preslatki mali, ali i veliki miševi,Arapska kava, Švicarske praline, Turski med i svi ostali, no svakako treba pohvaliti one najstarije jaskanske balerine bez kojih se Svetlana ne bi mogla upustiti u ovako ozbiljan projekt. I dečki su svoj posao odradili profesionalno, Bruno Vađina  kao gradonačelnik Silberhaus i Gabrijel Ječić kao njegov sin Franc. Treba spomenuti izvrsnu Ines Majcunić u ulozi Drosselmayera, Janu Frkonju kao Orašara, dadilju Martu Brkljačić, kraljicu miševa Anu Paolu Kufrin, ali i velike profesionalce, majstore rasvjete, tona, šminke i video projekcije koji su publici dočarali blagdansku i božićnu atmosferu kakvu je vjerojatno zamišljao i veliki Petar Iljič Čajkovski, čijeg Orašara publika diljem svijeta obožava već gotovo 120 godina.

Ovu priču o djevojčici i čarobnjaku, igračkama koje tijekom noći ožive, o mašti i radosti, pobjedi dobra nad zlim, pripremila je kao koreografkinja, redateljica, kostimografkinja i scenografkinja Svetlana Lukić. U jednosatnom programu izmijenjeno je oko 150 kostima, a  učiniti sve to u skromnim uvjetima zaista je pravi podvig, i zato sve čestitke Baletnom studiju Jastrebarsko za jednu ovako prekrasnu baletnu večer.
Dobra je vijest za one koji nisu bili na premijeri da Orašara mogu pogledati ove subote i nedjelje 7. I 8. prosinca u jaskanskom Domu kulture (kino dvorana)od 19 sati.  (Ivica Krčelić)