°C 14

Prijeti li Jaski ponovo skladištenje opasnog otpada?

03.05.2021.

Maja Peranić

Zagrebačka županija objavila je poziv na javnu raspravu za provedbu postupka ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevina za skladištenje opasnog otpada na lokaciji Ulica Većeslava Holjevca 20, Jastrebarsko, nositelja djelatnosti KEMIS-TERMOCLEAN d.o.o. Javna rasprava provest će se od 10.svibnja do 8. lipnja kada će na adresi dr. Franje Tuđmana 47, Jastrebarsko, I. kat, u radnom vremenu biti izložena cjelovita Stručna podloga za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje-građevinu za skladištenje opasnog otpada Kemis-a. Isto tako, 26. svibnja 2021. godine u 12 sati, u Centru za kulturu Jastrebarsko, bit će organizirano javno izlaganje na kojem će predstavnici operatera i izrađivača Stručne podloge neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima nazočne zainteresirane javnosti. 

To znači da bi, dobije li sve dozvole, tvrtka Kemis mogla skladištiti opasan otpad na području našeg grada. Ova situacija građane uvelike podsjeća na situaciju s Remondisom i borbu koju su vodili prije tri godine kako bi zabranili proizvodnju i skladištenje opasnog otpada u Jaski.

Iz Grada Jastrebarskog tvrde da su učinili „sve što je u njihovoj moći” kako bi se onemogućilo skladištenje ili proizvodnja opasnog otpada u Jastrebarskom. Obavijest o provedbi postupka za ishođenje dozvole za Kemis, dobili su, doduše, 26. ožujka ove godine, no javnost su o tome izvijestili tek sada, kada pozivaju sve građane da se aktivno uključe i daju svoje primjedbe u postupku izdavanja okolišne dozvole tvrtki KEMIS-TERMOCLEAN d.o.o. za skladištenje opasnog otpada u Jastrebarskom.

Podsjećaju i da je 24. siječnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog, na temelju inicijative velikog broja Jaskanaca, usvojilo IX. izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Jastrebarsko te V. izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Gospodarske zone Jalševac kojima se na području obuhvata tog plana ne dozvoljava oporaba, sakupljanje, zbrinjavanje i druge obrade opasnog otpada. Tvrtka Kemis podnijela je Zahtjev za ocjenu zakonitosti tog Prostornog plana i tražila njegovo ukidanje, no Visoki upravni sud taj je prijedlog proglasio neosnovanim.

Na ponovnu mogućnost skladištenja opasnog otpada u Jaski posebno su reagirali i iz Inicijative građana Jastrebarskog istaknuvši da se radi o ugrozi zdravlja i života stanovnika Jastrebarskog.

-Inicijativa građana Jastrebarskog je već u svojem programu za nadolazeće lokalne izbore, problem tvrtke Kemis uvrstila u svoj program i smatra ga jednim od najvećih problema koji treba riješiti u što kraćem roku s ciljem sprečavanja štete po zdravlje ljudi i okoliša-istaknuli su iz Inicijative i već najavili pokretanje peticije i skupljanje potpisa odmah nakon izbora, 17. svibnja.

Građane mole da se uključe u javnu raspravu i zauzmu stav u rješavanju ovog problema.

-Apeliramo na zajedništvo građana oko ovog problema koji nas se jednako tiče, molimo Vas da zaboravimo na različitosti i podjele koje inače postoje i da se ujedinimo oko ove opasnosti koja nam svima jednako prijeti-poručili su iz Inicijative.

(foto: Facebook)