°C 25

Prvo pandemija, pa potres, a sada stižu i naleti vjetra... Čuvajte se!

23.03.2020.

Redakcija

Jučerašnji je dan osim pandemije korona virusa nažalost obilježen i nizom potresa od ranog jutra, što je mnoge probudilo iz sna. Naime, magnituda prvog potresa koji se dogodio oko 6 sati i 24 minute, iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Nakon toga, u 7 sati i 1 minutu došlo je do još jednog potresa jačine 5.0 i još nekoliko manjih potresa što je uobičajeno nakon ovako jakih potresa. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete. Mnogi seizmolozi upozoravaju kako će se podrhtavanje tla vjerojatno nastaviti, kao i da ono može trajati tjednima i mjesecima.

Ozlijeđene su tri osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji, 11 osoba u Zagrebu (od čega jedna mlađa osoba životno ugrožena) i tri u Zagrebačkoj županiji.

Sve službe sustava civilne zaštite izašle su pravovremeno na teren, u najkraćem mogućem roku. Hrvatska vojska skupa s civilnom zaštitom grada Zagreba raskrčila je uže središte grada i dalje radi na raščišćavanju okolnih ulica. Za građane koji su zbog oštećenja objekata na ulici, osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje. Za slučaj potrebe, spremni su i drugi objekti.

- Zahvaljujemo svima koji iskazuju solidarnost pogođenima potresima, uključujući građane koji dijele deke, jakne, tople odjevne predmete, hranu i topla pića. Osigurana je hrana na Zrinjevcu, Trgu francuske revolucije i Mažuranićevom trgu.
Svi pacijenti su dobili svu potrebnu zaštitu i skrb. Još jednom apeliramo na pridržavanje svih uputa izdane radi sprečavanja širenja koronavirusa, stoga osobito treba držati razmak od nekoliko metara - ističu iz Stožera.

Donosimo upute MUP-a u slučaju potresa, koje možete pročitati OVDJE i OVDJE.

Nekoliko desetaka strukturalnih inžinjera statike procjenjuje stupanj oštećenja objekata, s prednošću zdravstvenih ustanova. Sve prijave za oštećenja mogu se prijaviti na e-mail: uhs@zagreb.hr.

Uz sve nedaće, iz Meteoalarma izdano je upozorenje za zagrebačko područje na nalete vjetra koji bi mogli biti kobni za zgrade koje su načete jučerašnjim potresima.

- Čeka nas jak i vrlo jak sjeveroistočni vjetar. najjači udar vjetra 45-75 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom - poručuju iz Meteoalarma.

 

Foto: 22.03.2020., Zagreb - Fotografija katedrale iz zraka nakon potresa 22. ožujka 2020. u kojemu je oštećen desni toranj i križ / PIXSELL