°C 19

Rošada u Gradskoj upravi: Pročelnica nakon porodiljnog postala zamjenica, njen i svoj Upravni odjel vodi supruga dogradonačelnika!

11.09.2020.

Maja Peranić

Već više od godinu dana pročelnica u Gradskoj upravi Grada Jastrebarskog Irena Strmečki-Šlat uz Upravni odjel za imovinsko-pravne poslove, komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša privremeno je na čelu i Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu.

Velik je to opseg posla za jednu osobu, čini nam se, pa smo svoje upite o sistematizaciji radnih mjesta u Gradskoj upravi uputili na njihovu adresu.

Naime, na to je mjesto Strmečki Šlat zasjela kao zamjena za, sada već bivšu, pročelnicu tog Upravnog odjela, Maju Gornik kada je ona krajem 2018. godine otišla na rodiljni dopust. No, s njezinim povratkom "stanje" u vodstvu gradskih Upravnih odjela nije se vratilo "na staro" već je poslove pročelnice Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu i dalje nastavila voditi gospođa Irena Strmečki Šlat, inače supruga dogradonačelnika Domagoja Šlata.


                                                                (foto: Irena Strmečki Šlat, pročelnica u Gradskoj upravi)

Do porodiljnog pročelnica, nakon porodiljnog zamjenica


Bivša pročelnica Maja Gornik, premještena je u drugi Upravni odjel, i tamo postavljena za zamjenicu pročelnika. Prema podacima iz Službenog vjesnika Grada Jastrebarskog od 13. ožujka 2020. godine Odlukom Gradonačelnika u Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti dodano je novo radno mjesto – upravo ono zamjenika pročelnika na kojem se Gornik danas nalazi.

Na naše pitanje kako je došlo do ovakve "rošade" u Gradskoj upravi iz Grada Jastrebarskog iznenađujuće žurno je stigao odgovor. Naime, promjenu pozicije bivše pročelnice Maje Gornik, njezin premještaj u Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti, (koji bismo mogli okarakterizirati i svojevrsnom degradacijom jer je s pozicije pročelnice "spuštena" na poziciju zamjenice pročelnika, op.a), iz Grada pravdaju činjenicom da je u tom upravnom odjelu došlo do povećanog obujma posla zbog brojnih projekata kojima se mogu pohvaliti, a koje vodi upravo taj upravni odjel.

-Premještaj po potrebi službe službenice Maje Gornik temelji se na boljoj organizaciji rada upravnih tijela Grada Jastrebarskog, povećanom opsegu poslova i zadataka u Upravnom odjelu za gospodarstvo i društvene djelatnosti i potrebi za angažiranjem imenovane službenice na radnom mjestu zamjenice pročelnika u tom upravnom odjelu, radi pravovremenog i efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka u istom. Naime, obzirom na velik broj EU projekata koji je odobren Gradu (među ostalim i projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom, koji je od iznimne važnosti i vrijednosti za cijeli jaskanski kraj), a koje projekte provodi Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti, te potrebu za stručnom podrškom kod provedbe istih, službenica Maja Gornik premještena je, uz njezinu suglasnost, na radno mjesto zamjenice pročelnika u navedenom upravnom odjelu – stoji u odgovoru Grada Jastrebarskog.

Dio pitanja na koji nisu odgovorili odnosio se na to je li bivšoj pročelnici Gornik po povratku s rodiljnog dopusta i premještajem, kako kažu, "uz njezinu suglasnost", pritom smanjena i plaća. Budući da se radi o poziciji zamjenika za pretpostaviti je da je tome tako.


                                                          (foto: Maja Gornik, zamjenica pročelnika u Gradskoj upravi)

Strmečki Šlat do daljnjega na čelu dva Upravna odjela


Osoba koja pak dobiva jednu punu pročelničku plaću i još 15% druge pročelničke plaće u Gradu Jastrebarskom jest "dvostruka" pročelnica Irena Strmečki-Šlat, koja je pak, kako se da zaključiti iz odgovora Grada na naš upit, nezamjenjiva:

-Poslove pročelnice Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu nastavila je obavljati službenica Irena Strmečki Šlat, koja je i do tada bila službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice, obzirom da u navedenom upravnom odjelu nije bilo službenika koji bi imali potrebno stručno znanje i iskustvo za navedeno radno mjesto – stoji u odgovoru Grada Jastrebarskog.

Gradu Jastrebarskom uz sve djelatnike i pravnike koji ondje rade očito nedostaje još stručnih kadrova za obavljanje poslova. U posljednje dvije godine provedeno je i nekoliko javnih natječaja za prijem u službu, no, koliko nam je poznato, niti jedan se nije odnosio na imenovanje pročelnika Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu. Kada će i hoće li uopće doći do imenovanja novog pročelnika toga upravnog odjela, također iz Grada nisu odgovorili.

Pročelnica Irena Strmečki Šlat tako će do daljnjega voditi dva upravna odjela, dobivati jednu pročelničku i 15% druge pročelničke plaće jer, vjerovali ili ne, nitko drugi u cijeloj Gradskoj upravi nije sposoban obavljati taj posao.