°C 8

Teška nedjelja za VZG Jastrebarsko

23.03.2020.

Redakcija

Jučerašnji je dan bio izrazito je težak i stresan za brojne vatrogasne postrojbe, među kojima su bili i članovi VZG Jastrebarsko. Uz preventivne ophodnje koje provode već dva dana u svrhu nadzora nad provjerom provođenja mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite RH s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, dodatno su u nedjelju u noćnim satima vatrogasci DVD-a Jastrebarskog u 3 sata i 29 minuta izašli na intervenciju gašenja požara drvarne i sjenice u jaskanskoj južnoj zoni sa 3 vatrogasna vozila i 12 vatrogasaca. Objekt je zatečen u potpuno razbuktaloj fazi i ubrzo je lokaliziran. Intervencija je trajala sve do 6 sati i 20 minuta neposredno prije potresa koji je pogodio Zagreb i širu okolicu.

Odmah nakon potresa po nalogu gradskog vatrogasnog zapovjednika sve vatrogasne postrojbe obišle su sva gradska naselja kako bi pružile pomoć lokalnom stanovništvu, ali i popisali prve uočene štete od potresa.

Na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH u Zagreb su upućeni i članovi tima za spašavanje iz ruševina čiji su članovi i vatrogasci sa područja VZG Jastrebarskog.

- Sve do večernjih sati 10 vatrogasaca iz DVD-a Cvetković, DVD-a Jastrebarsko, DVD-a Gornji Desinec i DVD-a Čabdin pomagali su stanovnicima grada Zagreba u evakuaciji s viših katova zgrada kao i u raščišćavanju ulica od otpalog građevinskog materijala sa oštećenih zgrada - ističe Vedran Boričević, zapovjednik VZG Jastrebarsko.

 Nadalje, u ranim poslijepodnevnim satima dodatno je aktivirano 14 vatrogasaca vatrogasne postrojbe DVD-a Cvetković koji su pružali ispomoć nacionalnom Stožeru civilne zaštite RH kod prijevoza kreveta, opreme za grijanje, deka i ostalog materijal iz skladišta civilne zaštite u Jastrebarskom na lokaciju sekundarnog objekta u Arenu Zagreb u koji će po potrebi biti zbrinuti lakše oboljele osobe od koronavirusa - istaknuo je Vedran Boričević, zapovjednik VZG Jastrebarsko.

Ostale raspoložive vatrogasne postrojbe dva puta tijekom dana obišle su i sva naselja na području grada Jastrebarskog prilikom kojih nije zabilježeno kršenje mjera propisanih odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite RH.

Tijekom popodnevnih sati vatrogasci DVD-a Jastrebarskog izašli su i na intervenciju saniranja dimnjaka na zgradi Županijskih službi u ulici Vladka Mačeka 2. Prilikom saniranja dimnjaka angažirano je i vozilo za rad na visini tvrke Elektroinstalater Stipe Bučar koje je i inače određeno u planskim dokumentima za ovakve izvanredne situacije.