°C 8

Tomislav Rubinić o slučaju Mladina: Predlažemo mirno rješenje spora

26.10.2020.

Maja Peranić

Tomislav Rubinić, sin pokojnog Ivana Rubinića, uputio je priopćenje za medije o namjeri mirnog rješavanja statusa nogometnog igrališta na Mladini. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Drage sugrađanke i sugrađani,

obraćamo vam se ovim priopćenjem kako bismo vas izvijestili o koracima koje smo poduzeli u svrhu mirnog rješenja statusa nogometnog igrališta u Mladini koje koristi NK Vinogradar.

Ja, Tomislav Rubinić i moja sestra Ana Dubrović nasljednici smo iza našeg pokojnog oca Ivana Rubinića.

Kao nasljednici, predložili smo gradu mirno rješenje za nogometno igralište u Mladini. Svima je poznato kako je moj otac bio veliki zaljubljenik u nogomet. To je bila njegova strast. Kad god je nogomet bio u pitanju vodili su ga osjećaji. Zbog svega toga pomicao je granice i ostavio nemjerljiv trag u povijesti NK Vinogradara, jaskanskog nogometa te cjelokupnog jaskanskog sporta jer je lokalni nogometni klub doveo na razine o kojima su drugi mogli samo sanjati. Nastupi NK Vinogradara u Kupu zauvijek će ostati zapamćeni kao veliki uspjeh jaskanskog sporta. Očev je jedini problem bio što u nogometnom žargonu nije znao stati na loptu. Za njega je uvijek vrijedila akcija, napad i prilika za gol.

Međutim, postoje utakmice u kojima se ne ide do krajnjih granica, prijateljske utakmice. Prijateljske utakmice su isto tako nadmetanja s istim pravilima igre, igračima i krajnjim rezultatom, ali u prijateljskim utakmicama postoji veća razina respekta, a cilj u konačnici nije do kraja dotući protivnika s druge strane terena već uživati u igri i pružiti zabavu gledateljima. Mladina je trebala biti upravo takva utakmica – prijateljska utakmica.

Od 2018. godine vodi se spor u kojem je moj otac tražio da sud utvrdi da je stekao pravo vlasništva na nekretninama na Mladini građenjem dva nogometna igrališta (glavno i pomoćno), svlačionice, natkrivene tribine i drugih pratećih objekata. Nakon više od dvije godine trajanja sudskog postupka, a u svrhu završetka spora i izbjegavanja daljnjih obostranih troškova parničnog postupka, predložili smo Gradu Jastrebarskom da razmotri mogućnost mirnog rješenja, sklapanjem sudske nagodbe. Predložili smo, naime, sklapanje nagodbe kojom bi se utvrdilo da smo sestra i ja kao nasljednici tužitelja Ivana Rubinića vlasnici nekretnina upisanih u z.k. ul. broj 3272 k.o. Plešivička Reka koje su predmet parničnog postupka, ukupne procijenjene vrijednosti 424.200,00 kuna. Ta je vrijednost nekretnina utvrđena po stalnom sudskom vještaku za graditeljstvo i procjenu nekretnina Natku Gabercu, kojeg je svojevremeno u tu svrhu angažirao Grad Jastrebarsko. Uz ovaj iznos otkupa zemljišta koje bi isplatili Cestama Jastrebarsko kao vlasniku tih nekretnina, spremni smo Gradu Jastrebarskom nadoknaditi i sve dosadašnje troškove parničnog postupka.

Vrijeme je da dosadašnji sudski postupak shvatimo kao prvo poluvrijeme, a da u drugo poluvrijeme uđemo s drugačijom igrom. Mladina ne smije postati neki slučaj zarobljen u dugogodišnjim parničnim postupcima. Na Mladini se treba igrati nogomet. Onaj pravi nogomet u kojem će uživati i igrači i navijači te koji će biti svima na ponos. Zbog toga smo i pokrenuli inicijativu i predložili Gradu da spor zaključimo mirnim putem. Također smo se obvezali i u budućnosti koristi predmetne nekretnine za namjenu kakva je bila i do sada, odnosno u sportsko-rekreativne svrhe, s pratećim sadržajima. Jedino tako možemo svi biti sigurni da će se na Mladini i ubuduće igrati nogomet. a to je na kraju krajeva i bila želja našeg oca kao velikog zaljubljenika u nogomet i jaskanski kraj.

Tomislav Rubinić