°C 16

Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje

17.03.2021.

Maja Peranić

Redakcija portala JASKAdanas u posjedu je dokumenata koji dokazuju da je Grad Jastrebarsko pokrenuo sudsku tužbu protiv povjerenika za informiranje jer je naložio da građaninu dostavi informacije koje je dotični zatražio. Građani se žale na netransparentnost gradske uprave i nedostatka informacija te ističu kako u gradu vlada potpuna informacijska blokada dok se samo za lokalne medije na godišnjoj razini iz Gradskog proračuna izdvaja oko pola milijuna kuna.

Iako je Grad Jastrebarsko dobio peticu za transparentnost, postavlja se pitanje gdje je ta transparentnost kad građani traže odgovore na pitanja koja smatraju važnima. Gradska vlast tu je radi građana i njihovim novcem upravlja, pa i oni imaju pravo znati kako se troši gradski novac i dobronamjerno preispitivati rad gradske uprave, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Umjesto da građaninu tražene odgovore pruži, Grad Jastrebarsko radije pokreće sudsku tužbu protiv Povjerenika za informiranje i tako dodatno opterećuje gradsku blagajnu.

-Grad Jastrebarsko podigao je tužbu protiv povjerenika za informiranje jer je naložio Gradu tj.usvojio moju žalbu na rješenje Grada u kojem mi je odbio dati podatke za firmu Nikhof d.o.o. kojem je Nikola Kišić vlasnik, a ujedno i suprug gospođe Jasminke Kišić djelatnice grada, Upravni odjel za imovinsko-pravne poslove, komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša-ispričao nam je gospodin Michael Sharp priloživši nam dokumentaciju sudske tužbe koja je stigla i na njegovu adresu kao zainteresirane osobe u pravnom postupku.

Odbili pružiti informaciju zbog prevelikog broja zahtjeva

Gospodin Sharp je naime, u protekloj godini u više navrata kontaktirao gradsku upravu ne bi li došao do informacija koje smatra bitnima za javnost. Na neke od upita mu je odgovoreno dok je dio njegovih zahtjeva za pravo na pristup informacijama, a koje je mu je gradska uprava po Zakonu dužna dostaviti, odbijeno, zbog čega se Sharp i žalio povjereniku za informiranje. Kao razlog odbijanja njegovih zahtjeva Grad je, između ostalog, naveo preopterećenost službenice za informiranje, odnosno istaknuo kako je gospodin Sharp uputio prevelik broj zahtjeva prema Gradu čime je i zlouporabio Zakon o pravu na pristup informacijama.

Sharp u svojoj žalbi Povjereniku ističe kako Grad Jastrebarsko želi spriječiti kvalitetno informiranje javnosti kojem građani Jastrebarskog teže, a što je vidljivo u njihovim reakcijama u javnom prostoru.

-U gradu vlada potpuna blokada što se tiče pravih, kvalitetnih, pravovremenih i detaljnih informacija, a Grad svoje službene stranice jastrebarsko.hr, Facebook Grada Jastrebarskog, portal i novine Jaska.hr koristi za promociju gradonačelnika i njegovih suradnika-navodi Sharp u svojoj žalbi.

Kao primjere ističe objavu o obnovi dvorca Erdödy koja će se dijelom financirati iz sredstava EU u iznosu od 49,5 milijuna kuna, no nigdje se ne navodi da će dodatnih 23,6 milijuna kuna financirati gradski proračun. Grad također nije niti u jednom mediju objavio informaciju o novom kreditnom zaduženju kojim će se financirati izgradnja nerazvrstanih cesta i pokriti postojeće kreditno zaduženje od 32,6 milijuna kuna.

Brojne su druge teme na koje upozorava gospodin Michael Sharp o kojima je tražio i informacije od Grada, neke od njih vezane su uz mogući sukob interesa zamjenika gradonačelnika Stipe Bučara i njegove tvrtke Elektroinstalater, e-punionicu, e-bike sustav, proračun u malom, poslovni odnos Grada i odvjetnika Krešimira Preprotića, bespravno izgrađene autobusne stanice, skulpturu „Pupoljak” na šetnici Klanjec i drugo...

Grad Jastrebarsko prilikom odbijanja njegovih zahtjeva prozvao je Sharpa da zloupotrebljava zakon nasumičnim traženjem nepravilnosti i nezakonitosti u radu Grada Jastrebarskog te da je u šest mjeseci uputio 14 zahtjeva čime je preopteretio posao službenice za informiranje. Također, iz Grada su naveli da gospodin Sharp dobivene informacije javno objavljuje u Facebook grupi „Jastrebarsko bez cenzure” i na uvredljiv način govori o djelatnicima gradske uprave i o gradonačelniku.

Povjerenik: Nema govora o zlouporabi zakona, Grad mora ustupiti informaciju!

Povjerenik za informiranje je u drugostupanjskom postupku razmotrio navode iz osporenog rješenja, predmetnu žalbu i postojeću dokumentaciju te utvrdio da osporeno rješenje Grada Jastrebarskog treba poništiti jer nije utvrđena zlouporaba Zakona o pravu na pristup informacijama, te da se gospodinu Sharpu treba omogućiti pristup informacijama koje traži.

„Iz sadržaja dostavljenih zahtjeva žalitelja nije vidljivo da se žalitelj obraća Gradu na uvredljiv, omalovažavajuć ili optužujuć način, a niti je vidljivo da žalitelj koristi Zakon kao alat za osobni sukob s gradonačelnikom i službama Grada. Štoviše, zahtjevi žalitelja su u skladu s načelom međusobnog poštovanja i suradnje koji su propisani Zakonom, a preispitivanje otvorenosti i javnosti djelovanja, zakonitosti i pravilnosti u radu tijela javne vlasti uz međusobno poštivanje i uvažavanje...ne mogu se tumačiti kao „napadi” na tijelo javne vlasti...” stoji u rješenju Povjerenika za informiranje.

Također u rješenju se i navodi kako žalitelj, g. Sharp, svojim sudjelovanjem na društvenim mrežama, u Facebook grupi „Jastrebarsko bez cenzure” koja broji 2000 članova okupljenih za boljitak zajednice, doprinosi radu grupe gdje objavljuje informacije dobivene od Grada što ne može biti razlog da mu se uskrate informacije niti razlog zlouporabe zakona, naveo je Povjerenik.

Grad podigao tužbu protiv Povjerenika za informiranje

Nakon što je Povjerenik naložio Gradu Jastrebarskom da Michaelu Sharpu bez ograničenja dostavi tražene informacije vezane za poslovni odnos tvrtke NIKHOF d.o.o, kao dobavljača, i Grada Jastrebarskog jer se „predmetne informacije tiču raspolaganja javnim sredstvima, a iste su od Grada i trgovačkog društva NIKHOF potpisale odgovorne osobe, pa se podaci o imenu i prezimenu te potpisu odgovornih osoba u konkretnom slučaju ne štite”, umjesto da dostavi tražene informacije, Grad Jastrebarsko radije se odlučio podići sudsku tužbu protiv Povjerenika za informiranje angažiravši odvjetnika Krešimira Preprotića.

U tužbi se osporavaju navodi Povjerenika kako nema govora o zlouporabi zakona o pravu na pristup informacijama. Tvrdi se da gospodin Michael Sharp, podnositelj zahtjeva „ima uvijek isti modus operandi: Najprije zatraži informaciju, a onda je objavi uz negativan komentar popraćen lažima. U najboljoj maniri crne propagande, činjenice dobivene od Grada Jastrebarskog garnira izmišljotinama ne bi li bezrazložno ocrnio osobe povezane s dobivenim informacijama”.

Također, u tužbi se skreće pozornost na broj Sharpovih upita prema gradu i njegovim prijedlozima da se u gradu zaposli još jedna osoba ako službenica za informiranje nema vremena odgovoriti na njegove zahtjeve. Tužitelj tvrdi da podnositelj zahtjeva nema dobre namjere te da je njegovo ponašanje „uvredljivo, omalovažavajuće i optužujuće!..”

Tužbom se nalaže da Povjerenik za informiranje poništi rješenje te naknadi trošak sudskog spora Gradu Jastrebarskom u iznosu 3125 kuna.

A što će biti s informacijama koje građani traže smatrajući da javnost ima pravo znati kakvi se poslovi sklapaju od strane Gradske uprave koja raspolaže novcima Jaskanaca, pitanje je na koje će odgovoriti Visoki upravni sud. No, već sama činjenica da se zbog uskraćivanja informacija koje posjeduje Grad Jastrebarsko cijela priča našla na sudu, upućuje u, malo je reći, „klimavu” transparentnost rada jaskanske gradske uprave kojoj, ako je sve po zakonu, ne bi trebao biti problem ustupiti traženu informaciju.

Galerija slika

Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje Transparentan grad? Građani traže informacije, a Grad Jastrebarsko tuži povjerenika za informiranje