°C 6

Turističke zajednice Zagrebačke županije se udružuju: TZG Jastrebarsko u projektu za razvoj gourmet turizma

21.01.2021.

Maja Peranić

Novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma potiče se udruživanje turističkih zajednica, projektno i formalno, a upravo je tako postupila i Turistička zajednica Zagrebačke županije potaknuvši kroz nove projekte Turističke zajednice sa svoga područja da se udruže.

-Od velikog nam je značaja projektno udruživati turističke zajednice Zagrebačke županije u svrhu umrežavanja, intenzivne suradnje i zajedničkog djelovanja turističkih zajednica Zagrebačke županije i relevantnih dionika s ciljem intenzivne promocije regije Zagrebačkog zelenog prstena te postojećih turističkih proizvoda i programa, što smo i planirali u Akcijskom planu za upravljanje kvalitetom u turizmu Zagrebačke županije za prve tri godine (2020. – 2022.)- ističe Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije te dodaje:

-Cilj nam je svakako integrirano upravljanje kvalitetom turističkog destinacijskog proizvoda Zagrebačke županije, a što će omogućiti smanjenje jaza između razine kvalitete koju turisti očekuju i razine kvalitete koju je destinacija u mogućnosti osigurati i isporučiti, unaprjeđenje kvalitete i sadržaja turističkog proizvoda Zagrebačke županije, povećanje zadovoljstva turista i turističke potrošnje u Zagrebačkoj županiji i korist za poduzetništvo u ugostiteljstvu i turizmu.

Udružuju se Jaska, Samobor i Zelina

Turističke zajednice Zagrebačke županije surađivat će na projektima razvoja kulturnog i gourmet turizma kako bi na što bolji način promovirale bogatu turističku ponudu svoga kraja. Jaskansko, Samoborsko i Zelinsko područje zajedno će istaknuti svoje gastronomske adute te promovirati vinske ceste svoga kraja.

Tim su povodom lokalne turističke zajednice Grada Jastrebarskog, Grada Samobora i Grada Svetog Ivana Zeline sklopile sporazum o udruživanju kroz koji će provesti aktivnosti koje se odnose na intenzivnu promociju i unapređenje turističkog proizvoda u cilju zajedničkog provođenja jedne ili više aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije, a utvrđenih programom/projektom - razvoj gourmet turizma u Zagrebačkoj županiji.

Vinske ceste i ceste sira glavni adut gourmet turizma

-Predmet financiranja i ulaganja navedenog projekta je izrada zajedničkog marketinškog plana i promocije s ciljem upravljanja kvalitetom u turizmu i digitalizacija projekta s ciljem izrade kvalitetnih promotivnih marketinških materijala. Projektom će se uspostaviti podloga za integrirano upravljanje gourmet turizmom s ciljem stvaranja prepoznatljivog turističkog destinacijskog proizvoda koji će biti glavni instrument poticanja konkurentnosti turizma Zagrebačke županije-ističu iz TZG Županije.

Vinske ceste i cesta sira su jedne od brojnih turističkih atrakcija ruralnog i eno i gastro turizma Zagrebačke županije.

Tu su vinogradi i vinski podrumi na tri vinske ceste među kojima je i naša Plešivička. Uz Zelinsku i Samoborsku, na njima se mogu pronaći vina Purtugizec Plešivica i Kraljevina Zelina robne marke Zagrebačke županije te bermet, tradicionalno i široko prepoznato samoborsko aromatizirano vino, kao i vina proizvedena iz autohtonih sorti plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, ali i brojna druga vina kao što su chardonnay, sauvignon, crni, sivi i bijeli pinot, rajnski rizling, traminac, frankovka, škrlet, žuti muškat, šipon i slično. 

-Glavni ciljevi udruživanja kroz projekt gourmet turizam su pametna specijalizacija Zagrebačke županije i razvoj turističke destinacije za gourmet turizam, unaprjeđenje lanca vrijednosti gourmet turizma, digitalizacija i primjena novih tehnologija, multi sektorsko povezivanje i razvoj lokalnih proizvodnih sustava (Agri-food), pozicioniranje i promocija Zagrebačke županije i drugi-istaknuli su iz TZZŽ.

Dodajmo ovom da će se kroz projekt promocije kulturnog turizma povezati TZP „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, TZG Zaprešića, TZG Velike Gorice, TZO Pisarovina, TZO Krašić, TZG Vrbovec, TZG Dugo Selo čije područje obiluje bogatom kulturnom i povijesnom baštinom.