°C 10

U Jaski 7 novih slučajeva, jedna osoba preminula, zaražen djelatnik doma za starije!

23.10.2020.

Maja Peranić

U Zagrebačkoj županiji danas su 104 novozaražene osobe, od toga ih je 7 iz Jastrebarskog te po jedna iz susjednih općina Klinča Sela, Žumberka i Pisarovine. Jedna je osoba iz Jastrebarskog na žalost preminula, a koronavirus je probio i u dom za starije na širem području Jastrebarskog.

Broj zaraženih koronavirusom i na jaskanskom području, na žalost, raste. Nakon jučerašnjih 6 novih slučajeva, danas je pozitivitet potvrđen za još 7 osoba s područja grada Jastrebarskog, a pozitivne su i tri osobe iz susjednih općina.

Među zaraženima je i jedan djelatnik doma za starije sa šireg područja Jastrebarskog. O kojem je domu riječ za sad nam nije poznato, no epidemiološka obrada je u tijeku.

-Pozitivan je jedan djelatnik doma za starije na širem području Dugog Sela te jedan djelatnik doma za starije na širem području Jastrebarskog. Epidemiološka obrada je u tijeku-izvijestili su iz Zagrebačke županije.

Od naših sugrađana kojima je potvrđen Covid-19 jedna je osoba, na žalost, preminula i to 21. listopada.

Podsjetimo, Gradski stožer prije par dana je održao sjednicu na kojoj je donio prijedlog novih mjera za područje Grada Jastrebarskog, a koje bi Nacionalni i Županijski stožeri danas trebali potvrditi sve u svrhu smanjenja širenja virusa na području grada.

Što se tiče koronavirusa u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebačkoj županiji, od današnjeg ukupnog broja novozaraženih koji je 1867 u Hrvatskoj od toga je 5,5 posto s područja naše županije. Slika po gradovima i općinama je ovakva: 10 Samobor, 4 Sveta Nedelja, 18 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 9 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 18 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 5 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 10 Bistra, 7 Luka, 1 Marija Gorica, 1 Klinča Sela, 1 Pisarovina, 1 Žumberak, 2 Križ, 5 Brckovljani, 1 Gradec.

-Od 104 novooboljele osobe 44 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je s bolničkom ustanovom, 1 slučaj s domom za starije, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, 3 slučaja povezana su s radnim mjestom, za 39 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 156 osoba-istaknuli su iz Zagrebačke županije.

U posljednja 24 sata za 16 je osoba potvrđeno da su preboljele koronavirus te više nisu zaražene tako da je ukupan broj aktivnih slučajeva na području Zagrebačke županije 1028.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.