°C 1

U samoizolaciji dva razreda OŠ Ljubo Babić i tri nastavnika, zaražen učenik i djelatnik škole! U Jaski još novih slučajeva!

15.10.2020.

Maja Peranić

Na području Zagrebačke županije danas je rekordnih 59 novozaraženih osoba, a nove slučajeve broji i Jastrebarsko gdje su u samoizolaciji učenici i nastavnici Osnovne škole Ljubo Babić.

U Osnovnoj školi Ljubo Babić ukupno je u samoizolaciji 49 učenika i to dva cijela razreda iz područnih škola te ostali iz pojedinih razreda matične škole. Uz njih, u samoizolaciji su i tri učiteljice te jedan djelatnik od nenastavnog osoblja koji je i pozitivan na koronavirus. Od ravnateljice Sanje Sertić doznajemo da je i jedan učenik pozitivan na koronavirus.

- Već prekjučer je za jedan razred područne škole određena samoizolacija, a od danas je još jedan razred u samoizolaciji. Ukupno imamo 49 učenika kojima je propisana samoizolacija te tri učiteljice. Jedan je učenik zaražen, a dio učenika koji su s njim bili u kontaktu je upućen na testiranje. Redovito surađujemo sa svim službama, šaljemo izvješća i pratimo situaciju-rekla nam je ravnateljica Sertić.

Dodala je kako je važno da roditelji, uoče li bilo kakav zdravstveni problem u obitelji ili kod učenika, bez savjetovanja s liječnikom ne šalju djecu u školu.

-Sve mjere su poduzete i u dnevnom smo kontaktu sa školskom liječnicom, vodi se evidencija i obavještavaju se roditelji. Molimo i upućujemo roditelje da ako vide bilo kakve respiratorne smetnje kod djece ili kod ukućana neka ne šalju djecu u školu. Nije uputno da je dijete ako je u kući netko bolestan, bez konzultacija s liječnikom slati ga na nastavu – istaknula je Sertić.

I u drugim školama s područja cijele Zagrebačke županije svakodnevno se određuje samoizolacija razrednih odjeljenja zbog pozitivnih nastavnika ili učenika. Osim u Jastrebarskom, danas je propisana i jednom razredu srednje škole u Dugom Selu, za dva razreda osnove škole u Kravarskom te po jednom razredu osnovnih škola na području Ivaničkog Graberja i Velike Mlake. Tako da se radi o uobičajenoj praksi koja je posljedica ove epidemije.

Što se tiče novozaraženih na području gradova i općina Zagrebačke županije danas je situacija ovakva: Samobor broji 3 nova slučaja, Sveta Nedelja jedan, 9 novozaraženih ima Zaprešić, 3 kako smo spomenuli je u Jastrebarskom, Velika Gorica ima 6, Ivanić-Grad 7, u Dugom Selu ih je najviše - 11, a 4 ih ima Vrbovec. Općine Brdovec ima 4 nova slučaja, 2 ima Marija Gorica kao i Pušća, po jedan slučaj je u Križu te u Brckovljanima, a 5 novih slučajeva broji Rugvica gdje je 9.listopada jedna osoba preminula

Dobra je vijest da je 13 osoba izliječeno tako da je trenutno u županiji aktivno 529 slučajeva.

Od 59 novooboljelih osoba 30 su kontakti prethodno oboljelih, 6 slučajeva je povezano s bolničkim ustanovama, 2 uz radna mjesta, dok je za 21 slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 142 osobe.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.