°C 18

Uspješno odrađen projekt HPD-a Jastrebarsko, uređene planinarske infrastrukture

14.05.2019.

Redakcija

Uređena je mreža od preko 125 putokaza na pedesetak različitih lokacija usklađena sa vremenskim hodogramom između pojedinih dionica, registrom planinarskih putova koji vodi HPS kroz Komisiju za planinarske putove, nedavno tiskanom planinarskom kartom Samoborskog gorja u izdanju HGSS-a, i planinarskom kartom Žumberk koja je u pripremi.

Hrvatsko planinarsko društvo grada Jastrebarskog prošle se godine prijavilo na Javni natječaj za financiranje programa i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode, a kojeg financira Zagrebačka županija. Upravo tom aplikacijom po prvi put su krenuli u realizaciju svoje vizije te kroz manje od godinu dana uspješno projekt i priveli kraju.

-U proteklih je gotovo 14 mjeseci računajući i pripremnu dokumentaciju na projektu sudjelovalo više članova društva, kako na pripremi dokumentacije, sadržaja poučnih i putokaznih ploča, grafičkog uređenja tako i rada na terenu postavljanja nosivih stupova i montaže. Možemo zaključiti da je projekt aktivno realiziralo 23 članova- kažu iz HPD-a.

-Vodili smo računa da naši putokazi budu jasni, a prenose vam 8 različitih informacija. To su lokacija na kojoj se putokaz nalazi, registarski broj putokaza koji vodimo u našoj arhivi, broj planinarskog puta kojim dolazite na odredište, naziv odredišta, vrijeme hoda do željenog cilja, nadmorska visina, upravitelj planinarskog puta na kojem se putokaz nalazi i QR kod kojim ćete jednim klikom linkati na mrežne stranice Hrvatskog planinarskog društva i potražiti detaljne informacije koje vam mogu zatrebati- kažu iz HPD-a.

Paralelno sa provedbom ovog projekta planinarski su putovi i lokacije putokaza mapirani putem Openstreetmap projekta. Rezultat je ovoga da se koristeći mobilne telefone kroz neki od servisa i aplikacija još lakše i jednostavnije možete orijentirati.

-Tako će Vam na zaslonu vašeg telefona prilikom korištenja OsmAnd ili primjerice LocusMap aplikacija biti prikazana oznaka iz našeg registra putokaza u primjerice obliku JP-001. Uvjet je za to da kao podlogu koristite primjerice Waymarkedtrails Hiking kartografsku podlogu- pojašnjavaju.

U projekt su bile uključene i informativne ploče čijom su povezanošću napravili svojevrsnu poučnu stazu nazvanu "Put piramide". Četiri od pet takvih ploča nalaze se na lokacijama između planinarskog doma Žitnica i vrha Japetića, dok je peta ploča montirana uz razglednu piramidu na vrhu Plešivice.

-Kao inicijator ovog projekta ocjenjujem ga visokom ocjenom. Zahvaljujem prije svega Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša - Odsjek za zaštitu okoliša pri Zagrebačkoj županiji koji je prepoznao vrijednost projekta i pomogao u financiranju njegove provedbe, zatim općini Klinča Sela koja je uskočila i pomogla vlastitim sredstvima da se projekt proširi i na one putokazne ploče koje nisu bile obuhvaćene sufinanciranjem županije. Zahvaljujem svima vama koji ste aktivno radili na projektu, a isto tako svima vama koji ćete ove putokaze i planinarske staze održavati u budućem razdoblju- poručuju iz HPD-a Jastrebarsko.

Galeriju fotografija možete pogledati na stranicama Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko.