Novosti Sport Događanja

Veliki četvrtak: Večernjom svetom misom počinje Vazmeno trodnevlje

28.03.2024. / Redakcija

Misom večeri Gospodnje večeras počinje Sveto trodnevlje. Vrijeme je to vrhunca korizme u kojem se vjernici katoličke vjere malim osobnim žrtvama prisjećaju Kristove žrtve, muke i smrti na križu. Priprema je to za najveći kršćanski blagdan – Uskrs.

Sveto trodnevlje u kojem se spominjemo velike Kristove ljubavi prema narodu za koji je trpio, bio mučen i raspet na križu počinje na Veliki Četvrtak obredima Posljednje večere, a nastavlja se na Veliki petak i Veliku subotu uz obrede Kristove muke odnosno Vazmenog bdjenja.

Danas je u crkvi dopušteno slaviti samo Misu posvete ulja i Misu Večere Gospodnje. Na početku večernje službe na Veliki četvrtak svetohranište je prazno. Kruh za pričest vjernika mora se posvetiti u samome slavlju Mise Večere Gospodnje. U nekoj obližnjoj crkvi, kapeli ili pokrajnjoj lađi uredi se mjesto gdje će se nakon mise pohraniti Presveto. Narav vazmenoga trodnevlja ne dopušta izlaganje Presvetoga u pokaznici nakon Mise Večere Gospodnje nego samo njegovo pohranjivanje. Spomen je to na ustanovljenje svete pričesti i svećeničkog reda. Karakteristično za Veliki četvrtak je i da dok se pjeva "Slava", na svim crkvama zvone sva zvona. Nakon toga se gase sve do "Slave" na Veliku Subotu.


Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu (Iv 13, 1-15)

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.
Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?« Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!« Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.«
Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«
Riječ Gospodnja.

Podijeli