°C 2

Vlada osigurala 10 milijuna kuna za Zagrebačku županiju: Jaski pomoć od pola milijuna kuna!

04.01.2021.

Maja Peranić

Vlada Republike Hrvatske osigurala je sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica štete od potresa na području Zagrebačke županije. Ukupno je osigurano 10 milijuna kuna od čega će pola milijuna kuna za sanaciju štete dobiti Grad Jastrebarsko.

Operativni sastanak na temu raspodjele sredstava i daljnjih koraka na terenu održali su 31. prosinca ministar financija Zdravko Marić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, župan Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak i predstavnici gradova i općina s područja Zagrebačke županije koje su pretrpjele veće štete – Kravarskog, Pokupskog, Pisarovine, Zaprešića, Ivanić-Grada, Jastrebarskog i Velike Gorice.

-Sredstva su već uplaćena na račun Županije i ona je krenula sa spuštanjem sredstava prema Gradovima i Općinama koje su pretrpjele najveće štete. Namjena sredstava je za sanaciju, nabavu materijala, vraćanje u uporabni status građevina, priprema elaborata za procjenu šteta. Ovo smo osigurali u okviru Državnog proračuna. Sve smo planirali usmjeriti prema Covidu, ali zbog ovog potresa morali smo preraspodijeliti za ovu namjenu-rekao je ministar Zdravko Marić.

Podsjetimo, Zagrebačka županija već je ranije uputila i svoja sredstva prema Gradovima i Općinama pogođenima potresom, a po pola milijuna kuna uplaćeno je Gradu Jastrebarskom i Općini Pisarovina. Uz ta sredstva Županije, Grad Jastrebarsko sada raspolaže s milijun kuna za sanaciju, dok je Vlada za Općinu Pisarovina namijenila milijun kuna, a uz pola milijuna koliko je osigurala županija Općina Pisarovina raspolaže s 1,5 milijuna kuna.

-Zahvaljujem se Vladi na ovom promptnom djelovanju. Sredstva su nam na raspolaganju i svi radovi koja ona mogu pokriti krenut će dalje. Zahvaljujem se i svim službama na terenu. Svima koji pomažu oko obnove u našim općinama. Županijske ceste i uprava reagiraju i u tijeku su te sanacije-kazao je Kožić kazavši da u dogovoru sa svim službama se nada da će sanacija biti vrlo brzo obavljena.

(foto: Zagrebačka županija)