°C 1

Voditeljica Ispostave DZ Jastrebarsko: Virus je probio u ustanovu, ali nema potrebe za panikom

21.08.2020.

Maja Peranić

Informaciju da je dvoje djelatnika Ispostave Doma zdravlja Jastrebarsko pozitivno na Covid-19 potvrdila nam je u razgovoru voditeljica ispostave Dragica Prčić. Nakon dobivenih nalaza i obrade epidemiologa zaraženi su djelatnici, kao i njihovi kontakti, stavljeni u samoizolaciju, a posao se u Domu zdravlja odvija nesmetano.

-Nakon dobivenih nalaza i jedan i drugi djelatnik, nakon obrade doktora epidemiologa stavljeni su u samoizolaciju, isto tako po obradi epidemiologa i njihovi kontakti. Na njihova radna mjesta uzeli smo djelatnike koji su momentalno ovdje te smo ih povukli s godišnjih odmora kako bi rad mogao normalno funkcionirati. Svi mi, zdravstveni djelatnici, radimo u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te tako štitimo i sebe i naše pacijente. Prostori se čiste svakodnevno i dezinficiraju – kazala nam je voditeljica Prčić.

Slučajevi koji su pozitivni na koronavirus imaju blaže simptome, ističe, a njihovi kontakti su po prvim testovima negativni na Covid. Nakon izolacije od 14 dana bit će ponovo testirani prije povratka na rad.

-Rad u Ispostavi Jastrebarsko obavlja se svakodnevno kao i prije pojave koronavirusa, a sigurnost pacijenata je jednaka našoj – ističe voditeljica Ispostave.

Naglašava kako nema mjesta panici te poziva pacijente da bez straha prema potrebi dolaze u Dom zdravlja kao i bilo koja druga mjesta ili ustanove, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

-Svakodnevno slušamo od stručnjaka da je virus prisutan svagdje, no ako se držimo svih mjera zaštićeni smo i mi zdravstveni djelatnici i pacijenti. Stoga bih uputila poruku pacijentima neka nemaju nekog većeg straha za dolazak u Dom zdravlja, isto kao što idu u trgovine ili u crkvu ili bilo koju instituciju. Ista je situacija i s Domom zdravlja, jer mi koji ovdje radimo i provodimo svakodnevno svoje vrijeme u jednakoj smo situaciji i brinemo o svojoj sigurnosti kao i sigurnosti naših pacijenata – kazala je dodavši kako im je cilj maksimalno umiriti svoje pacijente:

- Svi smo jednaki, mi čuvamo njih, a oni nas, pod uvjetom da se svi pridržavamo propisanih mjera.

S obzirom na porast broja oboljelih od koronavirusa na području koje pokriva Ispostava Jastrebarsko u posljednjih nekoliko dana, voditeljica Ispostave ističe kako je taj broj očekivan zbog ljeta, povrataka s putovanja i popuštanja epidemioloških mjera.

-Ako gledam cjelokupnu situaciju od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, zadovoljna sam s malim brojem oboljelih na našem području i bila sam jako ponosna djelovanjem svih institucija koje su bile prisutne u otkrivanju bolesti i rješavanju situacije. Predviđalo se da će na jesen krenuti ponovo, ne možemo predvidjeti koji nas obim očekuje, no kao što slušamo od stručnjaka i stožera, bilo je ljeto, ljudi su se opustili po pitanju epidemioloških mjera i pridržavanja, bilo je za očekivati da će biti takva situacija. Bitno je da se na vrijeme otkrije zaraza, što smo i mi sada imali u ovim našim slučajevima i da se poduzme sve što se mora kako bi se zaustavilo njezino širenje – kazala je za kraj voditeljica Ispostave Doma zdravlja Jastrebarsko, Dragica Prčić.