Novosti Sport Događanja

Zalihe krvi su smanjene! Gradsko društvo Crvenog križa poziva na izvanrednu akciju

22.12.2023. / Maja Peranić

Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko organizira izvanrednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi zbog smanjenih zaliha gotovo svih krvnih grupa. Prema trenutnim informacijama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu najmanje su zalihe A- i 0- krvnih grupa. Iz Jaskanskog crvenog križa zahvalni su velikoj obitelji darivatelja krvi za koju vjeruju da će i ovog puta pokazati veliko srce i odazvati se ovoj izvanrednoj akciji.

-Organiziranjem izvanredne akcije darivanja krvi imamo priliku pokazati da je potrebno pomagati, a darivanje krvi je jedan nesebičan i plemenit čin jer pomažemo tako da darujemo vlastitu krv. Hvala našim darivateljima koji su pokazali razumijevanje za sve otežane uvjete darivanja krvi te su strpljivo i odgovorno čekali na akcijama, a sve sa ciljem kako bi darovali svoju krv te na taj način nekome i spasili život. Drago nam je što su se i oni prilagodili novoj situaciji te su se akcije odvijale neometano i bez ikakvih poteškoća – ističe ravnateljica GDCK-a Jastrebarsko, Dunja Vlašić.

-Možemo reći da je krvna slika našeg grada i općina itekako dobra jer na naše darivatelje možemo računati te tako vjerujemo da će se i odazvati na izvanrednu akciju darivanja krvi svi oni koji mogu darivati krv – dodala je.

Smanjene zalihe su stvaran pokazatelj iznimno teške situacije HZTM jer to znači da nema dostatnih zaliha, a to znači i odgađanje mnogih operacija te je otežana skrb za bolesne kojima je ta dragocjena doza neophodna za život.

-Ponosni smo na naše darivatelje, na našu obitelj darivatelja jer krv daju i mladi i stariji i žene, a posebno su nam važni mladi jer odgajamo nove generacije darivatelja i osvještavamo važnost darivanja krvi kao jedan nesebičan, dobrovoljan i plemenit čin pomoći drugima – istaknula je Vlašić.

Akcija u Jastrebarskom će se održati u srijedu, 27.12.2023. godine u Glazbenoj školi Jastrebarsko, od 14 do 18 sati.

Podijeli