°C 14

Župan Kožić: Ove godine gradi se sportska dvorana u Klinča Selima!

22.05.2020.

Redakcija

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predstavio je prijedlog Rebalansa proračuna za 2020. godinu o kojem će odlučivati članovi Županijske skupštine na predstojećoj sjednici koja je planirana za 27. svibnja. Konsolidirani prijedlog Rebalansa proračuna iznosi 1.178.000,000 kn i manji je u odnosu na prvotno doneseni Proračun za 2 posto. Izvorni Rebalans proračuna, kojim Županija realno i upravlja, ovim prijedlogom smanjuje se za 5 posto u odnosu na Plan i iznosi 463  milijuna kuna.

- Cilj ovog rebalansa jest osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima i poljoprivrednicima, zatim osnažiti dodatno zdravstveni sustav koji je ponio ovu krizu na svojim leđima, ali isto tako osigurati da Županija bude kreator investicija na svom području čime dajemo zamašnjak bržem gospodarskom oporavku. Naime, izvorni proračun najvećim dijelom puni se od poreza na dohodak ili jednostavnije rečeno od plaća te je realan pokazatelj gospodarskog stanja – obrazložio je Kožić. 

Tako je u uvjetima krize uzrokovane koronavirusom, prihodovna strana proračuna Zagrebačke županije u prva 4 mjeseca ove godine veća za 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Međutim, usporedi li se mjesec travanj 2020. godine s onim u 2019. godini zabilježen je pad prihoda Proračuna u iznosu od 17 posto. Broj zaposlenih na području Zagrebačke županije kod pravnih osoba na dan 30.4.2020. godine je 83.436 i veći je za 2000 u odnosu na isti dan prošle godine. Broj nezaposlenih osoba koje žive na podruju Zagrebačke županije na dan 30.4.2019. godine bio je 5552, a na isti dan 2020. godine je 6752.

Župan Kožić istaknuo je pritom kako Zagrebačka županija neće odustati od gradnje škola jer to je način da županija sukladno svojim nadležnostima potiče investicije i tako da svoj doprinos gospodarstvu kroz angažman građevinskog sektora.

- Sve proračunom planirane kapitalne investicije u školstvu ići će u realizaciju i to uz vlastita sredstva te pomoć kredita od 80 milijuna kuna kojeg ćemo realizirati kroz dvije godine, a za kojeg smo naravno prethodno dobili odobrenje Vlade RH i to za realizaciju 13 projekata. Zadužili smo se na 10 godina po kamatnoj stopi od 0,79 posto. Tako ove godine kreće i gradnja sportske dvorane u Klinča Selima – pojasnio je Kožić.

Na račun otvoren u akciji „Pomoć gospodarstvenicima“ uplaćene su i plaće dužnosnika za ožujak kao i uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije.

- Do sada je na račun uplaćeno 874.188 kuna. Osim Rebalansa proračuna iz dnevnog reda izdvajamo i izvješće o provedenoj reviziji koje je i ove godine bezuvjetno. Želim naglasiti da ovo nije iznenađenje već praksa od 2005. godine i da smo ovakav bezuvjetni nalaz dobili 11 put za redom – zaključio je Kožić.