Novosti Sport Događanja

"Hrvatski sokol u Jastrebarskom" - vrijednost za mlade naraštaje

15.07.2014. / Nefertum IT
Knjiga “Hrvatski sokol u Jastrebarskom” autora Zdenka Vukovića Cene svečano je predstavljena u subotu 12. srpnja u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko.

Uz samog autora predstavio ju je u ime izdavača i direktor Sportske zajednice grada Jastrebarsko Mladen Budinšćak. Upravo je na njegovu inicijativu tiskana knjiga o Hrvatskom sokolu u Jaski, a prihod od njene prodaje namijenjen je stanovništu poplavljenih područja Slavonije. Na taj će način Jaska još jednom pomoći Slavoncima.

Knjižica je to koja govori o samim počecima sporta u gradu Jastrebarskom, a koja je nastala zahvaljujući velikom zalaganju i trudu sportskog novinara, arhivara i zaljubljenika u sport Zadenka Vukovića Cene. Autor je zahvalio svima koji su pomogli u nastajanju knjige, a ponajprije Franji Medvedovskom, jaskanskom kolekcionaru i sakupljaču svega onog vrijednog što čini povijest jaskanskog kraja te Vladi Karasu koji je također prikupio mnoge značajne dokumente iz jaskanske povijesti. Zahvalio je Foto Jaski koja je tiskala knjižicu, VV-obuća trgovini iz Jastrebarskom koja je također pomogla, te lektorici Sandri Brkljačić i Tomislavu Rittu koji je napravio grafičku pripremu.

sokol1.jpg
(Foto: Grad Jastrebarsko)

Promociji knjige prisustvovali su i brojni gosti, zaljubljenici u sport te štovatelji jaskanskog sporta, među kojima su bila i poznata lica poput leganede sportskog novinarstva u Hrvatskoj gospođe Milke Babović. Izrazivši svoje zadovoljtvo pozivom na ovu promociju Babović je prerpičala nekoliko detalja iz nekadašnjeg njenog i Ceninog zajedničkog druženja i suradnje na HRT-u.

Prisutne je pozdravio i Franjo Medvedovski koji je  pohvalio Cenu i njegov entuzijazam, te u svom stilu i ovoga puta donio nešto zaista vrijedno, sokolsku kapu svoga strica Ignaca Medvedovskog aktivnog jaskanskog sokolaša iz 1925. godine te značke Hrvatskog sokola iz toga doba.

Po završetku promocije, većina prisutnih kupila je knjižicu "Hrvatski sokol u Jastrebarskom" po simboličnoj cijeni od 20 kuna kako bi pomogli stradalnicima na poplavljenom području Slavonije.

Podijeli