Novosti Sport Događanja

Iz Športske zajednice isključeno 11 članica

29.02.2016. / Nefertum IT
Lanjska se godina, kada je u pitanju Športska zajednica, s punim pravom može nazvati godinom Skupština jer su iste održane u tri navrata. Najprije u veljači, kada je Ivan Lafter izabran za predsjednika, potom krajem kolovoza, kada je na čelno mjesto potvrđen zamjenik gradonačelnika, Domagoj Šlat, dok je posljednja sjednica Skupštine održana krajem prosinca, kada su skupštinari morali, kako je to objasnio predsjednik, prihvatiti izvješća za 2013. i 2014. godinu kako bi se ostvarilo financiranje za ovu godinu.

szgj velika.jpg

Kraj veljače donio je novi susret sportskih djelatnika, prvi ove godine. No, ne i posljednji, kako je rekao sam predsjednik Šlat, najavivši barem još dvije do tri Skupštine, jer pred Športskom je zajednicom puno posla kojeg treba odraditi.

-Dobivanjem rješenja Ureda državne uprave 17. studenog, krenuli smo u rješavanje problema. Što se tiče aktivnosti u tom periodu, održani su sastanci sa svim udrugama, održana je Skupština te je pripremljen javni poziv za rspodjelu financijskih sredstava- istaknuo je predsjednik Domagoj Šlat, podnijevši izvješće o svom radu.

Jedini koji se uključio u raspravu bio je Ivica Radas, pravni zastupnik Škole nogometa NK Vinogradar, kojoj se uskraćuje pravo da odlučuje iako je punopravna članica Zajednice koju se tretira kao članicu u stažiranju.

-U vašem izlaganju postoje aktivnosti koje nisu navedene, financijski nadzor, te druga bitna pretpostavka, a to je broj članica koje čine ovu Zajednicu. Ta brojka nije poznata. U prosincu ih je bilo 54, a danas ih je još manje. Znači da su neke udruge brisane, zna li se onda točan broj članica koje mogu sudjelovati u radu Skupštine, te koje su to udruge koje nemaju pravo glasa?- upitao je predsjednika Radas.

szgj velika 1.jpg

Izgleda kako predsjednik nije očekivao raspravu po ovom izvješću, te je na raznorazne načine pokušao skrenuti s ovog pitanja, pravdajući se pitanjem radi li se ovdje o izvješću Verifikacijske komisije ili o izvješću o njegovom radu.

U punopravnom članstvu, a stažiraju

Međutim, pravni stručnjak Radas, kojem je jedini interes zaštititi Školu nogometa NK Vinogradar, nije se mirio s takvim odgovorima.

-Ponovno proživljavamo gungulu koja nam ne treba. Ne vidim razlog zašto se prepucavamo kada se to može riješiti. Stažiranje nije izmišljeno radi Škole nogometa NK Vinogradar jer se mimo njih ništa neće dogoditi- rekao je Šlat.

szgj velika 2.jpg

Jedini kamen spoticanja je odluka o stažiranju koju kao takav pojam Zakon ne poznaje. Inače, Škola nogometa NK Vinogradar je punopravna članica Zajednice koja nema pravo glasa, zbog čega se odvjetnik Radas pita kakve veze stažiranje ima s odlučivanjem.

-Škola nogometa je punopravna članica, a zakida joj se pravo da kao punopravna članica sudjeluje u radu- ustvrdio je Radas.

Prestanak članstva neaktivnim udrugama

Kako bi se utvrdio stvarni broj članica Zajednice, prva ovogodišnja Skupština donijela je i odluku prema kojoj se iz članstva Zajednice briše jedanaest neaktivnih udruga (Aero klub Jastreb, DZSIR Vitezovi, Klub jedrenja na dasci Aladin, Rukometna škola Jaska, Školsko sportsko društvo osnovne škole, Škola nogometa NK Jaska, Teniski klub Jastreb, Teniski klub Jastrebarsko, Ženski nogometni klub Jaska, Školsko sportsko društvo srednje škole, Sportski klub slobodnog letenja Grunfovi).

szgj velika 5.jpg

-Školska sportska društva nemaju pravnu osnovu da budu članice Zajednice, no kao institucije su dobrodošli, dok se druge udruge ispisuju zbog neaktivnosti. Svima njima poslat će se dopis na koji mogu uputiti žalbu u roku od 30 dana te bi se na idućoj sjednici Skupštine donijela konačna odluka. Ovo je prvi korak prema sređivanju članstava i kvoruma- objasnio je odluku s kojom su se složili i prisutni skupštinari predsjednik Šlat.

szgj velika 3.jpg

STK Jastreb novi član Zajednice

Novim članom Zajednice postao je Stolnoteniski klub Jastreb, za kojeg je također predviđeno da jedan dio vremena u članstvu provede u stažiranju.

-Odluka koju ste vi dostavili nije na snazi. Što je to stažiranje, što ono donosi? Ova odluka nije u duhu Statuta, ona nema težinu. Ovo je nejasno te će i oni imati isti problem kao i Škola nogometa NK Vinogardar- ustvrdio je Ivica Radas.

No, njegov vapaj je bio uzaludan, te je STK Jastreb primljen u članstvo pod navedenim uvjetima. Došlo je u tom trenutku i do malog sukoba na relaciji predsjednik vs. Ivan Rubinić, za kojega je predsjednik pomislio kako je protiv prijema u članstvo ove udruge.

szgj velika 4.jpg

-Ja jesam za prijem ove udruge, no nije mi drago da stažira. Protiv toga sam jer stažiranja nema, u to vam ulaze jedino lovci i vatrogasci. Borit ću se svim sredstvima da se taj problem napokon riješi- rekao je Ivan Rubinić kojega su posebno zasmetali pojedini natpisi kako se krije iza Škole nogometa, a ima sasvim drugačije interese.

-Ja sam osobno izdvojio iz svog džepa 270 tisuća kuna za Školu nogometa, a neke su novine po Jaski pisale da je moj samo alibi. Pokažite mi vi, gospodine predsjedniče, ili bilo tko od vas, koliko ste dali u sport, a vrijeđa se klub i mene. To nije lijepo- nadodao je Rubinić.

Za sport 1 360 000 kuna 

U 2016. godini, iz gradskog će se proračuna za potrebe sporta izdvojiti 1 360 000 kuna, a za dobivanje sredstava udruge su se trebale javiti na Poziv za sufinanciranje javnih potreba u sportu. Od 51 udruge, na natječaj se prijavilo njih 32, od kojih Motocross kluba Jaska, Prvi hrvatski četverocikl klub Jaska, Motoklub Mladina team, Autocross klub Jaska i Enduro klub Jaska nisu zadovoljili potrebne uvjete, tako da će sredstva dobiti 27 udruga za čije je programe izdvojeno 1 247 000 kuna.

-Bez jasnih kriterija uvijek će biti polemike. Mi kao Skupština moramo odrediti što želimo financirati. Prvi put mi prijedlog raspodjele sredstava dajemo na raspravu- pojasnio je Šlat na čije je izlaganje primjedbu uputio Ivica Radas, pitajući ga zašto u Javnom pozivu stoji da se pozivaju punopravne članice Športske zajednice grada Jastrebarskog.

-Znači li stažiranje i nestjecanje prava na financiranje? Gdje to piše?- upitao je Radas predsjednika koji se pozvao na odluku Skupštine iz 2006. godine.

szgj velika 6.jpg

-Upravni odbor odlučuje o privremenom članstvu i o privremenom financiranju takvih udruga. Prema tome, nije zabranjeno takvim članicama da se financiraju iz proračuna- pokušao je Radas pojasniti što piše u Statutu.

Izgleda uzalud, jer na njegove riječi nitko se nije pretjerano osvrtao. Tko zna, možda i iz bojazni da im se ne uzme ono što su dobili putem Javnog natječaja.  

Poslije ovih teških tema, skupštinari su bili složni da u Komisiji za izbor najuspješnijih jaskanskih sportaša i trenera budu Ratko Stojković, Željka Kovačić, Zdenko Vuković Cena, Miljenko Pavlaković te Marko Gvozdanović,  a također su bili složni da ubuduće pozivi i radni materijali za sjednice Skupštine budu dostavljani putem e-maila.

NK Vinogradar se odrekao 10 tisuća kuna u korist Skijaškog kluba Jaska

Raspodjela financijskog kolača nije zadovoljila sve udruge, no na Skupštini je nezadovoljstvo iskazao jedino Damir Kurtalj iz Skijaškog kluba Jaska, koji je za svoj rad dobio nešto više od 23 tisuće kuna.

-Ovdje je uvijek postojao problem financiranja. Određeni dobivaju, dok određeni mogu napraviti čuda. Ono što mi imamo imaju rijetki, ovdje ne omalovažavam nikoga. S dobivenim sredstvima mi ne možemo ništa. Ne možemo kupiti ni skijaške karte, a kamoli nešto više. Lani se nismo prijavili, a sada nam ne morate dati niti to- rekao je Damir Kurtalj.

Njegove riječi pozorno je poslušao predstavnik Nogometnog kluba Vinogradar, Ivan Rubinić, koji se ispred svoje udruge odrekao deset tisuća kuna u korist Skijaškog kluba Jaska.

Podijeli