Novosti Sport Događanja

Klubovi se bore za opstanak! Dvorane im zatvorile vrata, Sportska zajednica traži rješenja

15.09.2020. / Maja Peranić

Brojni sportski klubovi s područja grada Jastrebarskog ovih se dana suočavaju s problemom organizacije treniranja i vrlo neizvjesnom sezonom koja je pred njima. Jednom riječju, korona je udarila i na njihova vrata, jer ona školskih sportskih dvorana koje su svakodnevno koristili ostala su im zatvorena. Naime, odlukom Ministarstva obrazovanja zabranjeno je korištenje školskih sportskih dvorana vanjskim korisnicima i ta je odluka na snazi i u školama kojima je osnivač Zagrebačka županija pa tako i osnovnoj i srednjoj školi u Jastrebarskom.

Iz Sportske zajednice Grada Jastrebarskog izrazili su veliko nezadovoljstvo ovakvim, kažu, ishitrenim odlukama ističući kako će one imati dugoročne posljedice ne samo na lokalnoj već i na nacionalnoj razini jer je u pitanje doveden opstanak mnogobrojnih sportskih klubova koji koriste upravo školske dvorane za treniranje i održavanje natjecanja.

-Mnogobrojni dvoranski sportovi, posebice loptački sportovi (košarka, rukomet) jednostavno ne mogu započeti s animacijom djece za upis i trenažnim procesom, te pripremama za natjecateljsku sezonu koja je također upitna s obzirom na to da se mnogobrojne utakmice upravo na razini županija, ali i Hrvatske odvijaju u tim istim dvoranama. Na taj je način cjelokupni sustav sporta na razini države pred urušavanjem – kažu nam zabrinuto iz Sportske zajednice Grada Jastrebarskog.

Ističu kako ova zabrana korištenja dvorana, uz povremene prekide, traje već 7 mjeseci, a nastavi li se, imat će dugoročne posljedice po Sportsku zajednicu, klubove, sportaše i rekreativce.

-Nažalost upravo dvoranski loptački sportovi, u našem slučaju Košarkaški klub Jaska i Rukometni klub Jaska nisu započeli se jesenskim aktivnostima baš zbog nemogućnosti korištenja dvorana. Postoje naznake klubova da će krenuti s aktivnostima na otvorenom, ali to nikako nije dugotrajno rješenje, jer s pojavom lošeg vremena iste aktivnosti prestaju. Drugi primjer, naša članica, Svetojanske mažoretkinje krenule su s aktivnostima na otvorenom, ali ostaje pitanje nastavka aktivnosti u daljnjem dijelu godine – kažu u Sportskoj zajednici.

Vježbaju na Centrali, spremni i za najam

Većina klubova koji su krenule s aktivnostima provode trenutno treninge na otvorenom, već prema mogućnostima, a na raspolaganju im je i od 2018. godine uređeni prostor dvorane na Centrali. Ondje su, kažu iz Zajednice, s treninzima krenuli Judo klub Jaska, Karate klub Jastreb te Stolnoteniski klub Jaska. Iz Sportske zajednice ističu kako će nastojati dobrom organizacijom osigurati mogućnost treniranja svima, a ako situacija potraje predviđa se i najam privatnih prostora.

-Natjecateljska sezona prema svemu navedenom bit će u najmanju ruku neizvjesna. Sukladno tome veliki problem bit će organizacija treninga i tempiranje forme sportaša zbog stalnih promjena vezano za mogućnost održavanja natjecanja-kažu iz Sportske zajednice i dodaju:

-Sportska zajednica je spremna na sve izazove novonastale situacije, a to se očituje kroz intenzivne pregovore s predstavnicima osnovne i srednje škole, izuzetno dobroj organizaciji rasporeda korištenja dvorane na Centrali, komunikaciji s klubovima o načinu provođenja modificiranih treninga, sigurnosnih mjera, ali i pregovorima za najam privatnih prostora u kojima će se nastaviti treninzi ako ova zabrana potraje.

Odgovornost Županije?

Na posljetku, u jaskanskoj Sportskoj zajednici smatraju da se ovakva zabrana mogla zaobići uvođenjem dodatnih mjera pojačanog dezinficiranja prostorija čime bi njihovo korištenje bilo omogućeno klubovima.

-Nisu sagledane dodatne mjere koje bi omogućile odvijanje treninga, npr. kao pojačano održavanje prostorija ili korištenje dezinficijensa koje Županija može osigurati ili modifikacija treninga u pojedinim sportovima. Ovom odlukom Županija je na sebe preuzela odgovornost gašenja pojedinih klubova- kazali su u Sportskoj zajednici.

A možda bi rješenje bilo ulaganje u gradnju jedinstvene gradske sportske dvorane u Jaski, kojom bi upravljali Grad i Sportska zajednica na radost svih jaskanskih sportašica i sportaša.

(foto: SZGJ)

Podijeli