Novosti Sport Događanja

Kopić: Politika sustavno uništava NK Jasku

15.10.2014. / Nefertum IT
63-godišnji Davorin Kopić istinska je legenda jaskanskog sporta, koji je najveći dio svoje sportske karijere proveo upravo u Nogometnom kluba Jaska, a jedan dio svog sportskog puta proveo je i u Vinogradaru. Bilo je to u vremenima kada je klub iz Mladine strelovito napredovao prema vrhu. No, njegova ljubav bila je i ostala NK Jaska, zbog čega nam je odlučio ispričati ono što ga tišti.

-Tu sam ponikao, tako da mi nikad nije bilo svejedno kakvo je stanje u klubu. Mi smo vlastitim radom napravili i ovaj objekt koji danas vidite na Centrali, a moj cilj uvijek je bio da taj klub ide prema gore- odmah na početku razgovora rekao nam je Davorin Kopić.   

Povratkom iz Domovinskog rata, naš sugovornik htio se ponovno angažirati u Jaski, no prema njegovom mišljenju on nije dobro došao u klub svoje mladosti, zbog čega svoj sportski put nastavlja u Vinogradaru gdje je bio trener pionira za koje je napravio i prvi kamp izvan Jastrebarskog. Kasnije je obavljao i važne funkcije u samom organiziranju rada kluba. 

kopic velika.jpg

-Krenuli smo fantastično, zahvaljujući gospodinu Ivanu Rubiniću koji daje sebe u taj klub. Klub smo ustrojili tako da je on bio među bolje organiziranima u 2. HNL- nastavio je Kopić koji je Vinogradar napustio 2008. godine.

Ulazak politike u NK Jasku

U to vrijeme polako se politika počela uvlačiti u NK Jasku koja je polako sve više gubila na svoj igračkoj snazi.

-Ja sam bio zagovornik toga da se Jaska može izvući iz gliba u koji je upala infiltriranjem politike, jer politika nema pojma o nogometu. Moj prijedlog je bio izgradnja nogometnog centra na Centrali u kojem bi bila koncentrirana sva kvaliteta ovog kraja. Ja sam vam inače decidirani protivnik da bilo kakva ideologija upravlja sportom. Zadnja tri predsjednika Jaske su bili gradonačelnici ili njegovi zamjenici koji nisu ništa napravili. Onaj koji je nešto napravio, a dolazio je iz politike bio je Stjepan Bakšić koji je na tribinama napravio tri reda sjedalica- objasnio nam je naš sugovornik.

Nakon nekog vremena ponovno mu je ponuđeno da se vrati u Jasku, što je i prihvatio, da bi na prvom sastanku Izvršnog odbora odustao od funkcije tehničkog tajnika koja mu je bila ponuđena. Razlog je bila promjena imena kojim bi se klub preimenovao u  NK Jaska Lidl Hrvatska.

-Za to je bilo ponuđeno pišljivih 100 tisuća kuna u 12 mjesečnih rata. Ja tvrdim da se iz tih 100 tisuća kuna nisu mogle napraviti sve tražene promjene, a sve to je bilo pod krinkom obilježavanja 85 godina kluba. To je po meni bio krivi potez jer bi tako nestalo 85 godina povijesti kluba, a nitko nema pravo rušiti tradiciju od 85 godina- dalje nam objašnjava Kopić.

Novi moment ulaska politike u klub zbio se u ljeto 2011. godine kada se na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Mihaela Zmajlovića pojavio Sporazum o zajedničkoj suradnji na podizanju kvalitete nogometa u gradu Jastrebarskom, po kojem bi se Jaska i Vinogradar fuzionirali u Gradski nogometni klub Jastrebarsko.

Jaska polako klizi prema ponoru


Kroz sve to vrijeme najviše trpe igrači Jaske koji s promjenjivim uspjesima igraju u Jedinstvenoj i Prvoj županijskoj ligi. U petom rangu klub životari i danas. Prošle sezone spas glede ostanka je stigao u posljednjem kolu nakon što je jesenku polusezonu završio sa skromnih pet bodova. Ekipa okupljena oko tadašnjeg predsjednika Mate Ivančića klub preuzima u prosincu 2013. godine i u samo šest mjeseci spašava klub od pada u najniži nogometni rang.

-To je bila skupština na kojoj sam ja vodio osobni duel protiv svih. Tada sam ukazao na sve nedostake, što je tadašnji predsjednik Stipe Bučar pokušao objasniti kako su oni sve napravili. Čak sam isprovocirao i prekid skupštine na trećoj točki, te je skupština nastavljena nakon tri dana.

U ta tri dana sve se preokrenulo naopačke- pojasnio nam je gospodin Davorin događanja sa te skupštine.

-Mene je na povratak nagnalo to što više nisam mogao istrpiti to što klub toliko propada- o razlozima svog povratka će Kopić, koji je tada postao dopredsjednikom kluba.

centrala velika.jpg

Nova uprava tada se upušta u veliku borbu očuvanja statusa županijskog prvoligaša, a paralelno s time pokušava se stupiti i u kontakt s gradonačelnikom Novoselom kod kojeg na sastanak osobno idu Davorin Kopić i Nino Sablić.

-Tada je formirano i povjerenstvo na kojem su dogovoreni određeni zaključci, a za mene vam se dogovora treba držati kao pijan plota. Tada je rečeno da će se do polovice mjeseca svibnja pridobiti neke banalne dozvolice i izgraditi gromobran na objektu kako bi isti dobio građevinsku i uporabnu dozvolu, kako bi se on mogao koristiti. Drugi zaključak se odnosi na to kako će do kraja sezone započeti radovi na izgradnji umjetne trave- pojašnjava nam Davorin.

Izigran dogovor

Ispred kluba u povjerenstvo su ušli Nino Sablić te Alen Vučina, koji je ovih dana postao novim predsjednikom kluba.

-Tada je rečeno kako će iskop na postavljanju terena s umjetnom travom raditi Ceste Jastrebarsko i Graditeljstvo Rožić, odvodnju i drenažu Vode Jastrebarsko. Iz proračuna je bilo osigurano pola milijuna kuna, dok je jedina naša obaveza bila da seniori ne ispadnu iz lige- dalje će Kopić.

Međutim, kako polovicom lipnja nije došlo do radova po pitanju umjetne trave Mate Ivančić odlazi iz kluba, a njegovim stopama krenuo je i njegov zamjenik Kopić. Iako su igrači i Uprava na travnjaku izborili ostanak u ligi, ona druga strana nije ispoštovala svoju stranu dogovora.

-Ja definitivno zaključujem da je taj veliki entuzijazam oko pomoći izgradnje kluba bio iskorišten u predizborne svrhe. Tada je dano obećanje kako se sa svime kreće na proljeće iduće godine- pojasnio nam je naš sugovornik, koji je nakon svega podnio neopozivu ostavku.  

Idejno rješenje i predinvesticijski elaborat Centrale

Međutim, nakon svega od starne Grada se pojavilo Idejno rješenje i predinvesticijski elaborat Centrale koji predviđa moderan sportski kompleks. No, naš se sugovornik pita kako bi se to uopšće uspjelo sagraditi ako nisu mogli postaviti gromobran i tu kako on kaže nesretnu umjetnu travu. 

kopic velika 1.jpg

-To je megalomansko rješenje, a najtragičnije je to što pomoćno igralište nema dimenzije, zbog čega se ne može koristi kao sekundarno igralište za mladež. Taj projekt će se po meni uskoro pojaviti u javnosti i to tamo početkom godine kada je devedeseta obljetnica kluba, kako bi se ponovno pridobili glasovi. Što će stvarno biti od toga, živi bili pa vidili. Ono što sam uvijek govorio obestinilo se, a bojim se da će se i ovo obestiniti- kaže nam za kraj razgovora Davorin Kopić.

Podijeli