Novosti Sport Događanja

Mali klub velike povijesti

27.05.2015. / Nefertum IT
Povijest svetojanskog nogometa seže u daleku 1973. godinu kada je u Gorici Svetojanskoj osnovan Nogometni klub Sveta Jana koji bez prestanka djeluje sve do današnjih dana. Međutim, svetojanski nogometni vremeplov počinje nešto ranije, 1960. godine osnivanjem Omladinskog nogometnog kluba Omladinac, koji je 1962. neslužbeno promjenio ime u NK Maligan. O toj povijesti nogometne igre u svetojanskome kraju, vrijednu publikaciju „40 godina Nogometnog kluba Sveta Jana“ je izdao Mijo Baltorinić, kojega je na sakupljanje povijesne građe o najdražem klubu nagnao scenski nastup Svetojanskih mažoretkinja prigodom proslave 40 godina rada i postojanja NK Sveta Jana. Prmio se gospodin Baltorinić tada zahtjevnog posla, a nakon godinu i pol dana predanog i intenzivnog rada nastala je publikacija na više od stotinu stranica koja donosi brojna imena igrača i sportskih djelatnika te povijesnih događanja koja su obilježila klupsku povijest koja je nastala na nesebičnim amaterskim temeljima.

-Na ovaj sam način od zaborava spasio jedno vrijeme, a kako sam i sam dio te povijesti htio sam da iza nas ostane neki trag. Da bi došao do svih podataka i fotografija od velike pomoći bio mi je i gospodin Stjepan Jagodić koji mi je nesebično ustupio većinu materijala, kao i drugi s kojima sam surađivao na izradi ove monografije- rekao nam je autor, Mijo Baltorinić.

knjiga velika.jpg

Kronološko stvaranje kluba

Monografija o 40 godina Nogometnog kluba Sveta Jana na više od sto stranica donosi brojne fotografije momčadi i igrača koji su kroz povijest nosili dres kluba. Između ostalog njezin autor je dio posvetio i malonogometnom turniru svetojanskih sela, kao i danas pomalo zaboravljenoj suradnji s igračima Croatie Gaggenau koja je prestala 1998. godine o čemu piše pod naslovom „Godine za pamćenje“ gdje navodi „kako je danas neko drugo vrijeme, koje se preselilo u sjećanje“.

-Knjiga kronološki pokazuje stvaranje kluba, te razvoj i djelovanje do današnjih dana. To nije samo povijest našeg kluba nego i novija povijest našeg kraja. Izdavanjem ove knjige spašena su mnoga lica i događaji bitni za naš klub i kraj- o knjizi će današnji predsjednik Svete Jane, Mijo Severinac.
 
Stjepan Jagodić od prvog dana u klubu

Tijekom sada već 42 godine Nogometnog kluba Sveta Jana mnogi su prošli kroz klub, no jedno ime se provlači od osnutka do današnjih dana, Stjepan Jagodić koji je u klubu aktivan i danas, obnašajući dužnost tajnika. Bio je gospodin Jagodić, baš kao i Mijo Baltorinić dio čuvene generacije koja je sredinom sedamdesetih godina osvojila tri uzastopna naslova općinskog prvaka.

-Ja uopće ne žalim za vremenom provedenim u Nogometnom klubu Sveta Jana i da se ponovno rodim nastavio bi istim putem, jer do sada sam za klub odigrao 1 083 utakmice, od čega 550 za seniorsku momčad- kaže nam gospodin Jagodić.

knjiga velika 1.jpg

Tu momčad koja je harala činili su domaći igrači, a ta generacija igrača bila je prozvana „Ajax“, jer kako u predgovoru knjige navodi Zdenko Vuković Cena; „Ti su dečki z brega“ igrali lijep, uspješan i trofejni nogomet. Tada su jednostavno bili osvježenje u ligi i na terenima gdje god su nastupali. Svojim su rezultatima zadužili mnoge generacije i pokazali na koji se način treba voljeti i poštivati rodni kraj.“

Bila su to neka druga vremena

Sa sjetom na ta romantičarska vremena gleda i autor ove monografije Mijo Baltorinić koji nam je za kraj razgovora rekao sljedeće: „Bila su to druga vremena, jer više nema te ljubavi prema klubu, no unatoč tome klub u kojem se i dalje radi na volonterskoj i amaterskoj osnovi opstao je tijekom svih ovh godina, te je sada u vrhu lige u kojoj igra“.


Podijeli