Novosti Sport Događanja

Medalja? Tko zna, prvo treba ući u finale

24.06.2016. / Nefertum IT
O jaskanskome zetu, Josipu Glasnoviću, inače hrvatskom strijelcu u disciplini trap, pisali smo prošle godine kada je u osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom kupu u Al Ainu izborio vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Nastup u Riju, bit će drugi Josipov nastup na najvećoj svjetskoj smotri, budući da je na Olimpijskim igrama bio i u Pekingu 2008. godine, kada je osvojio peto mjesto.

S Josipom smo se sreli za vrijeme nedavnog boravka u Novigradu, koji je bio domaćin trećeg kola Kupa Hrvatske, na kojem je na kraju osvojio peto mjesto. Kratak razgovor vodili smo nakon prvog dana natjecanja, u kojem je nakon tri odrađene serije imao samo dva promašaja, da bi nakon osnovnog meča zajedno s Kristijanom Kancelarom dijelio prvo mjesto sa 120 pogođenih meta.

glasnovic velika.jpg

-Je, forma je tu. Konačno se i vrijeme malo posložilo, jer nakon kiše i hladnoće, u Novigradu je super. Nadam se da će i dalje biti ovako dobro- rekao nam je tada Josip Glasnović, koji nije razočarao niti u Lužama na „svoj“ streljani, gdje je u konačnici zauzeo drugo mjesto izgubivši u finalu nakon shoot offa od Damira Mehkeka.

glasnovic velika 1.jpg

Već je iskušao olimpijsku streljanu

Dva mjeseca ostala su do početka Olimpijskih igara, a samim time, i sve su Josipove misli usmjerene prema Brazilu u kojem će se okupiti svjetska streljačka elita. Priliku za upoznavanjem sa strelištem na kojem će se održati olimpijski turnir Josip je imao u ožujku na predolimpijskom turniru, na kojem je „ubio“ 117 golubova. Taj rezultat bio mu je dovoljan za raspucavanje za finale, u koje, nažalost nije ušao.  

-Tada streljana nije bila u potpunosti gotova, a i temperature su bile izuzetno visoke. Pucali smo na 36 stupnjeva, bez nadstrešnice, tako da smo se svi „kuhali“- o dojmovima s turnira će Josip koji se nada kako će u drugom nastupu, onom važnijem, pogoditi i više od 117 meta.

glasnovic velika 2.jpg

-Moramo to poboljašati. Najbitnije je da smo vidjeli i isprobali streljanu. Sada ćemo poraditi na nekim finesama, što bi trebalo uroditi plodom- nastavio je naš sugovornik.

Konkurencija u Riju bit će izuzetno jaka; uz Glasnovića i Cernogorza koji će braniti boje Hrvatske, među 32 strijelca nalaze se i Diamond, Kostelecky, Alipov, Fernandes, Pelielo i mnoga druga znana imena ovog sporta, zbog čega je izuzetno teško bilo što prognozirati.

glasnovic velika 3.jpg

-Medalja je želja, no da bih je osvojio moram ući u finale. Bit će teško, tamo su najbolji strijelci i svi imaju jednaka izglede za medalju- kaže nam Josip.

Do Rija uz nastupe na Svjetskom kupu i Europskom prvenstvu

Nakon novigradskog kola Kupa, Josip je odradio i utakmicu u Lužama, gdje je održan i već tradicionalni susret Hrvatske i Slovenije. Bila je to uvertira pred međunarodna natjecanja koja ga očekuju prije Olimpijskih igara; Svjetskim kup u San Marinu početkom lipnja, te Europsko prvenstvo sredinom srpnja u Lonatu.

glasnovic velika 4.jpg

-Za sada sve ide po planu. Trenira se u Lužama i Lukavcu, a dio treninga odrađujem i u teretani. Do odlaska u Brazil, dio treninga odradit ću i u Novigradu, budući da Giovanni ovdje slaže pistu identičnu onima u Riju kako bi smo se što bolje prilagodili na nju- rekao nam je za kraj Glasnović koji put Rija odlazi 29. srpnja.

Sve ono najbolje od sebe dat će 7. i 8. kolovoza kada ga očekuje nastup i lov na olimpijsku medalju, koja bi bila šlag na tortu uspješne karijere u kojoj je već osvajao brojne trofeje i medalje na Europskim i Svjetskim prvenstvima i Kupovima.

Podijeli