Novosti Sport Događanja

Nika Markulin branila boje Hrvatske na Svjetskom kadetskom judo prvenstvu u Areni Zagreb

29.08.2023. / Damir Žbulj

Ponajbolja jaskanaska sportašica, mlada i talentirana Nika Markulin, koja je i hrvatska rukometna reprezentativka u svom uzrastu, nastupila je u Zagrebu na Svjetskom kadetskom judo prvenstvu!

Nika je predstavljala Hrvatsku u kategoriji do 63 kilograma, a u prvom nastupu bila je bolja od Slovenke Veronike Horvat.

U prvom kolu je brončana s ovogodišnjeg Europskog prvenstva bila slobodna, međutim, nakon pobjede u drugom kolu iduća suparnica bila je ipak prejaka. Protiv Nasibe Narymanove iz Turkmenistana sjajno se borila, ali je izgubila zahvaljujući 'golden scoreu', čime je završila natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji.

Osim pojedinačnih okršaja, kadetsko prvenstvo je mladim hrvatskim judo nadama omogućilo i mješovitu borbu ekipa. Time se dala prilika kadetima da svoje samopouzdanje za budućnost dodatno steknu kroz timski rad. Hrvatska kadetska reprezentacija je ove godine popustila pod pritiskom i nije ostvarila veće plasmane međutim, ni ciljevi nisu bili mali.

Za borbe mješovitih ekipa bio je rezerviran posljednji dan natjecanja u Areni Zagreb, a hrvatsku reprezentaciju vodili su treneri Boško Rozga i Matija Frlić. Kadetski reprezentativci ispali su u repasažu i na taj način osvojili su sedmo mjesto turnira.

Glavni trener kadetske reperezentacije Boško Rozga osvrnuo se na reprezentativni nastup: "Ekipni mečevi su uvijek nešto drugačije. Mislim da smo pokazali da imamo dobru ekipu, mladu ekipu. Dosta njih je 2008. godište, niti prva godina kadeta. Ostaje mali žal u meču protiv Francuza, mislim da smo tu bili puno bliže da dođemo do borbe za medalju, nego u meču s Brazilcima, ali eto, šta je tu je. Mi smo kao treneri i stručni tim ponosni na naše dečke i cure."

I dok neki istim rezultatom negoduju, drugi su itekako zadovoljni. Očekivanja su bila visoka, a što su veća očekivanja, to je i veći pritisak. Ovaj put, naši kadeti se s istim nisu mogli nositi, međutim, ne treba očajavati. Dokazali su da je potencijal velik te da se imaju na koga ugledati i od koga učiti. Na kraju krajeva, finale nedavnog IJF Grand Prixa su ipak obojene hrvatskom zastavom u kojem su se susrele Barbara Matić i Lara Cvjetko te su i zlatna i srebrna medalja ostale u Hrvatskoj.

Uz Niku Markulin, u kategoriji do 63 kilograma borila se i Jana Cvjetko, a Hrvatsku su u ekipnom dijelu natjecanja predstavljali i Dora Letonia, Martina Tucaj, Roko Rozga, Borna Butijer, Ivan Brnada, Vedrana Miljević, Nika Slaček i Marko Božić.

Apsolutno smo sigurni kako ćemo se uskoro veseliti novim Nikinim medaljama i pobjedama!

 

 

(Foto: Tino MARIĆ/HJS)

 

Podijeli