Novosti Sport Događanja

Nogometno središte proslavilo 40-tu obljetnicu

16.12.2016. / Igor

Nogometno središte Jastrebarsko svečanom sjednicom u Sali Rubin kojoj su nazočili predstavnici svih nogometnih i malonogometnih klubova s područja grada i susjednih općina kao i prijateljska Središta te predstavnici općina koje su financijski potpomogle ovu svečanost, proslavilo je četrdeset godina od svog utemeljenja. Jaskansko Središte osnovano je 1976. godine te je najstarije Središte koje djeluje u sastavu Nogometnog saveza Zagrebačke županije.

O bogatoj povijesti nogometne igre u Jastrebarskom sve prisutne upoznao je predsjednik Nogometnog središta Miljenko Pavlaković.

Središte je osnovano 21. studenog 1976. godine 


Prvi osnovani klub na području grada bila je Jaska koja je osnovana 1925. godine, da bi pet godina kasnije bio osnovan Nogometni klub Zdenčina, a 1935. NK Desinec. Za vrijeme Drugog svjetska rata nogometne aktivnosti su prekinute, da bi ponovno oživljavanje započelo 1951. godine osnivanjem novih klubova, Domagovića, Volavja, Mladosti( KS) i Petrovine.

-Početkom 1960. godine u Jastrebarskom je organizirana Ljetna nogometna liga koja je trajala punih sedam godina te su u njoj nastupale brojne momčadi iz okolnih naselja tadašnje Općine Jastrebarsko. Prvi osvajač prvenstva i Kupa bio je Nogometni klub Cvetković- istaknuo je predsjednik Pavlaković.

Sedamdesetih godina slijedi novi zamah u osnivanju klubova koje dobiva gotovo svako naselje da bi 21. studenog 1976. godine bio osnovan Općinski nogometni savez Jastrebarsko. Tih godina uređuju se i igrališta, a na njihova otvorenja klubovi za protivnike dovode Dinamo i Zagreb.

-Četiri su naša kluba početkom sedamdesetih godina svoje umijeće uspjela prezentirati i u višim ligama, Jaska, Cvetković, Pribić i Dinamo Okić. Krajem sedamdesetih godina Jaska i Cvetković natjecanje nastavljaju u Zagrebačkom nogometnom savezu, a priključuje im se i Sveta Jana kao tadašnji pobjednik općinske lige. Tih godina prvo prvenstvo na našem prostoru odigravaju i juniori, a 1985. kreće se i s Kup natjecanjem, da bi pioniri s natjecanjem započeli dvije godine kasnije- nastavio je Pavlaković.

Vinogradar najuspješnji predstavnik
Za vrijeme Domovinskog rata sva natjecanja su obustavljena da bi se s odigravanjem utakmica započelo već u sezoni 1992./1993 pokretanjem općinske lige, dok su neki klubovi igrali i u zagrebačkim ligama.

-1998. godine započinje daljnji uspon naših klubova, naročito Nogometnog kluba Vinogradar koji se iz godine u godinu uspjevao plasirati u više rangove natjecanja. To je klub koji je danas najsupješniji predstavnik našeg Središta, jer osim šest sezona nastupanja u Drugoj ligi, pet trofeja u Kup natjecanju Nogometnog saveza Zagrebačke županije, svojim su igrama u Kupu stigli i do utakmica protiv hrvatskih velikana- podvukao je Pavlaković.

Posljednje desetljeće u najvećoj je mjeri obilježeno osnivanjem malonogometnih klubova, a uz to Središte je uspjelo kupiti potrebnu sportsku opremu za sve mlađe kategorije.
-To je taj dio gdje smo htjeli da upravo Središte vraća svoj dug prema nogometnim klubovima s našeg područja- kaže Pavlaković.

Kroz sve ove godine kroz klubove je prošlo mnoštvo istaknutih igrača i sportskih djelatnika. Svi oni svojim su igrama i djelovanjem pripomogli razvoju nogometa za što su nagrađeni i prigodnim prizanjima koja su primili i sve članice Nogometnog središta koje danas ima 26 članica.

Podijeli