Novosti Sport Događanja

Održan 5. Jaska Eko trail maraton

03.09.2014. / Nefertum IT
Protekle je nedjelje, 31. kolovoza, u organizaciji Atletskog kluba “Jastreb 99” održan 5. Jaska Eko trail maraton, finalna utrka Planinskog kupa Hrvatske u planinskom trčanju. Trčalo se stazama Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje kako bi se uz promicanje tjelesnih aktivnosti i boravka u netaknutoj prirodi promovirali i turistički potencijali Žumberka i Samoborskog gorja.

Maraton, koji je međunarodnog karaktera, ove je godine okupio rekordan broj natjecatelja, zaljubljenika u planinarenje i planinsko trčanje. Najbolji među njima bio je Lovelos Slovinac iz AK Maksimir koji je stazu pretrčao za 4 sata 4 minute i 29 sekundi. Prate ga  Krešimir Golec iz UPRI Perpetuum Gelendera i Toni Lekše iz Slovenije.

eko trail2.jpg
(Foto: AK Jastreb 99)

Kod žena se posebno istaknula Veronika Jurišić iz A.K. Sljeme, koja je u manje od 24 sata otrčala dva maratona i u obje utrke pobijedila.

- Bez obzira što sam samo prije par sati otrčala maraton, morala sam doći još na ovaj maraton jer sam zaljubljena u  pitomo Samoborsko gorje i prekrasne staze ove utrke – rekla je SuperVeronika, kako je kolege trkači vole nazivati.

U ukupnom poretku Jurišić je bila druga.  Slijede je Maja Urban iz A.K. Maksimir te  Jelena Brezak isto iz A.K. Sljeme.

eko trail1.jpg
(Foto: AK Jastreb 99)

U sklopu Eko traila održan je i Mali maraton na kojem je sudjelovalo 15 članova A.K. Jastreb 99, a među prvih 12 uguralo ih se čak petorica - Konosić, Sekopet, Boban, Haramija, Marečić. Pobjedu je pak odnio Josip Babić iz AK Sljeme, a Jaskanac Željko Konosić bio je drugi.

Među ženskom konkurencijom najbolje se plasirala Ana Gudalović iz AK Sljeme dok je Maja Resman iz A.K. Jastreb 99 bila druga, a Jaskanka Daria Županić treća.

Maraton podržalo i Ministarstvo okoliša

Nagrade najboljim maratoncima uručio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je tom prilikom istaknuo vrijednosti ovog maratona.

- Eko trail maraton na najbolji način objedinjuje vrijednosti za koje se zalažemo, a to je stavljanje prirode u funkciju razvoja, posebice turizma i pratećih sadržaja. Ovakvim sadržajima želimo poboljšati ponudu naših parkova za posjetitelje koji će se iznova vraćati u naše parkove prirode i nacionalne parkove. Strategija ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja koji ne ugrožava prirodu i, iznimno bitno, omogućuje razvoj cijele šire regije – istaknuo je Zmajlović.

ekotrail 3.jpg
(Foto: AK Jastreb 99)

Na važnost ovog maratona za promociju ljepota jaskanskog kraja upozorio je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel istaknuvši kako će upravo ovakvim sadržajima Jaska i okolica povećati svoju turističku atraktivnost.

Najzadovoljniji nedjeljnom manifestacijom svakako su organizatori iz AK Jastreb 99 koji nakon 20-godišnjeg iskustva u organizaciji ovakvih utrka nisu doživjeli ni jednu kritiku na organizaciju ovog maratona.

- Cijelu smo nedjelju čekali da nam netko od natjecatelja skrene pažnju na neki propust ali to nismo doživjeli. Na to smo izuzetno ponosni jer znamo koliko je truda uloženo da bi 5. JASKA EKO TRAIL MARATON prošao besprijekorno. To čak možemo reći i za nedjeljnu vremensku prognozu. Bez greške – rekli su iz AK Jastreb 99.

Tako su trkači iz Hrvatske i susjednih zemalja još jednom imali prilike uživati u ljepotama jaskanskog kraja i doživjeti čari netaknute prirode Žumberka i Samoborskog gorja.

Podijeli