Novosti Sport Događanja

Otvorena stijena za penjanje

14.12.2016. / majai

U Osnovnoj školi "Ljubo Babić" jučer je svečano otvorena umjetna stijena za sportsko penjanje. Riječ je o projektu koji našim građanima, posebno školarcima, donosi novi način za zabavu i rekreaciju.

-U Jasku će možda dogodine stići i druga olimpijska medalja! Ovog puta iz sportskog penjanja - komentirali su šaljivo uzvanici svečanog otvaranja prve jaskanske stijene za penjanje postavljene u prostoriji u sklopu sportske dvorane u Osnovnoj školi "Ljubo Babić". Postavljanjem stijene, Jaska je svojim građanima pružila mogućnost bavljenja novom, popularnom aktivnosti kao što je sportsko penjanje.

Projekt postavljanja umjetne stijene, vrijedan 42 000 kuna, potekao je od profesora tjelesne i zdravstvene kulture Ratka Stojkovića, a škola ga je ostvarila u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Jastrebarsko, Hrvatskim olimpijskim odborom, Športskom zajednicom grada Jastrebarskog, Zajednicom športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, čiji su predstavnici nazočili svečanom otvaranju, te nekolicinom značajnih donatora.

Za građane i školarce

Stijena je visoka 6 metara i ima 30 kvadratnih metara penjive površine te kapacitet 3 penjača istovremeno. Nakon što se definiraju uvjeti naplate i način na koji će se moći koristiti, biti će dostupna svim zainteresiranim građanima, vatrogascima za vježbu kao i planinarima koji se bave sportskim penjanjem.

No prije svih, stijenu su isprobali učenici osnovne škole koji će je koristiti u sklopu nastave tjelesnog odgoja.

-I u dosadašnjem planu nastave tjelesne i zdravstvene kulture postoji određena vrsta penjanja. Mi ćemo nastaviti s penjanjima, ali raditi na malo drugačiji način te smo ponudili jednu aktivnost koja je djeci zanimljivija i interesantnija – rekao nam je pokretač ovog projekta prof. Ratko Stojković.

Razvoj motorike, koordinacije i izdržljivosti

Taj način rekreacije izuzetno doprinosi razvoju motorike i koordinacije kod djece te brojnih drugih sposobnosti i vještina.

-Stijena uistinu koristi za razvoj kompletnog dječjeg organizma od motorike, uključujući koordinaciju, snagu, izdržljivost, od nekakvih funkcionalnih sposobnosti gdje oni razvijaju izdržljivost, do toga da se djecu jednostavno natjera da penjući se po stijeni moraju razmišljati i kombinirati kamo će prolaziti, da razvijaju svoje intelektualne sposobnosti – dodao je Stojković.

Što su dosad naučili, učenici 4. b razreda demonstrirali su okupljenim uzvanicima te svojom spretnošću izazvali glasan pljesak i divljenje.

Nakon njih, penjanje po stijeni demonstrirala je i članica HPD-a Jastrebarsko jer koristi od umjetne stijene imat će uvelike jaskanski planinari. Upravo je planinarsko društvo dalo veliku podršku realizaciji ovog projekta.

-Naš interes je bio da planinarima i članovima našeg društva organiziramo jedan takav poligon za vježbu. Stijena je dio rekreacije. Kad je loše vrijeme nemamo kud u prirodu, manje se krećemo po vani, pa je stijena jedna alternativa u slučaju lošeg vremena. Posebno me veseli što je stijena postavljena u školi te tako lako dostupna djeci da isprobaju tu sportsku aktivnost – rekao nam je predsjednik HPD-a Jastrebarsko Igor Plantaš zahvalivši svima koji su financijski potpomogli ostvarenju ovog projekta.

Stijena nosi ime Tomislava Galovića

Značajan udio u financiranju projekta imala je i obitelj Galović po čijem sinu, Tomislavu Galoviću jaskanska stijena za penjanje nosi ime.

- Tomislav Galović je naš nedavno, prerano preminuli član HPD-a Jastrebarsko, a na ovaj način smo uspjeli osigurati sjećanje na njega te je stijena po njemu dobila ime – kazao je Plantaš.

Ploču s imenom stijene otkrili su članovi Tomislavove obitelji čime je stijena službeno otvorena za korištenje.

Galerija slika

Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje Otvorena stijena za penjanje

Podijeli