Novosti Sport Događanja

Predstavljen prijedlog financiranja sportskih udruga

12.03.2014. / Nefertum IT
U organizaciji Športske zajednice grada Jastrebarskog sinoć je održana radna sjednica, te rasprava o prijedlogu Pravilnika o financiranju sportskih udruga na području Grada. Pravilnik je izrađivala radna grupa (Domagoj Šlat, Mladen Budinšćak, Mijo Baltorinić, Ivan Rubinić, Nedeljko Kozlovac, Ivan Hodak, Karlo Radošević i Ratko Stojković) koja je održala osam radnih sastanaka koji su bili javni i otvoreni za javnost, te su i ostali predstavnici neuključeni u rad grupe imali priliku sudjelovati u njima. Iako je na Skupštini Zajednice koja je održana u listopdau rečeno, kako će Radna grupa u roku od šezdeset dana napraviti spomenuti Pravilnik, za njegovu izradu bilo je ipak potrebno nešto više dana od dogovorenog roka. Međutim, na jučerašnjoj sjednici od nekih sudionika Radne grupe moglo se je čuti kako ovi kriteriji i nisu bili dogovoreni na posljednjem sastanku.

zajednica velika 1.jpg

- Bio sam na svim sastancima, no ne znam tko je ovo donio, jer ja u tome nisam sudjelovao. Neke podatke vidim prvi puta, oni su se pojavili tek u ovim materijalima - kaže Nedeljko Kozlovac.

Kako je okupljene izvjestio predsjednik Mladen Budinšćak na posljednjem sastanku je došlo do mimoilaženja u stavovima.

- Ovo je samo prijedlog i napredak prema naprijed, jer do sada nismo imali ništa. Radna grupa prošla je kroz tridesetak kriterija koji se primjenjuju u Hrvatskoj i ovo je najbolje što smo mogli napraviti - rekao je predsjednik Zajednice, Mladen Budinšćak.  

Konstruktivna rasprava

Inače, uz ovaj Prijedlog Pravilnika o uvjetima i kriterijima za financiranje sportskih udruga, napravljen je i Pravilnik o izračunu vrijednosti sredstava pojedine sportske udruge, a uz to klubovi su razvrstani i u razrede djelovanja. Što se tiče samog finaciranja ono je podijeljeno u tri dijela: funkcioniranje sportskih udruga, funkciniranje Športske zajednice te plaća predsjednika Zajednice. Prema predloženom prijedlogu sve sportske udruge dijele se u četiri razreda djelovanja: školski sport, natjecateljske udruge, rekreativne udruge te ostale udruge, dok se financijska sredstva namijenjena sportskim udrugama dijele na osnovnu grupu (oko 70 posto sredstava), grupu izvrnosti (oko 15 posto sredstava), te rezervna sredstva (oko 15 posto sredstava). Rasprava oko već spomenutih kriterija bila je konstruktivna, a svatko od prisutnih imao je za reći ono što ga „žulja“, čime je zadovoljan, a čime ne.

zajednica velika.jpg

- Slažem se da treba nagraditi one koji idu prema naprijed, no zanima me zašto se NK Vinogradaru u posljednje četiri godine uzimali po 100 tisuća kuna. Zanima me gdje su otišla ta sredstva - upitao je Ivan Rubinić.

Gdje je simulacija troškova   

Mnogi od prisutnih sportskih djelatnika složili su se kako su kriteriji trebali biti u funkciji od 1. siječnja, te da se s njima nije trebalo čekati ovako dugo. Ono što je mnoge od njih zasmetalo bio je nedostatak simulacije troškova, da se vidi kako bi se ta sredstva trebala raspodijeliti.
No, u Jastrebarskom postoji jedan drugi problem. To je broj udruga i registriranih sportaša, jer u vremenima dok je bilo manje udruga bilo je oko 1300 registriranih sportaša, dok danas 49 udruga ima tek oko 930 aktivnih sportaša. Jučerašnjoj sjednici nazočili su i zamjenici gradonačelnika Domagoj Šlat i Stipe Bučar.

zajednica velika 2.jpg

- Nama fali strategija razvoja sporta, no problem je u tome što mi zapravo želimo od sporta, da li je to kvaliteta ili masovnost - zapitao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat.

Inače, za ovu godinu iz gradskog proračuna za Zajednicu športskih udruga predviđeno je milijun i pol kuna, što je za 25 tisuća kuna manje nego li lani. Uz manje sredstava sportske udruge suočene su i sa poskupljenjem troškova dvorane i liječničkih pregleda.

Podijeli