Novosti Sport Događanja

Prijavite se za Krabat Trail

09.03.2024. / Damir Žbulj

Do nedjelje 10. ožujka prijavite se za ovogodišnji Krabat Trail koji se održava 16. ožujka.

Prijavljeno je do sada preko 400 natjecatelja, a prijave su produžene do nedjelje putem Stotinke: https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2158.

Organizator Krabat traila je DZSIR "Jastreb extreme", a utrka je dio KontinenTrail lige.

Svi natjecatelji će moći nastupiti na trail stazama u tri duljine, 9 km, 18 km i 36 km koje prolaze najljepšim dijelovima Žumberka, sa startom i ciljem u Sošicama.

Naziv Krabat Trail, proizašao je iz želje organizatora da uz prekrasnu prirodu Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje promovira i znamenite i poznate ljude koji su podrijetlom sa Žumberka, a imali su i značajnu ulogu kroz povijest.

Jedan od njih je svakako i Janko Šajatović Krabat, rođen u selu Jezernice pokraj Sošica. Žumberački uskok i plemić, neustrašivi ratnik koji se borio i protiv Turaka i Francuza, služio Saskim knezovima i budućim kraljevima, obrazovan, naočit, plavook, visok, za sjevernjake egzotičan južnjak. Sve to bio je Hrvat Janko Šajatović Krabat kojem se Nijemci klanjaju već 300 godina, a tijekom povijesti pripisana su mu i mistična svojstva, mogućnost letenja i čaranja te predaja da iz zrna žita može stvarati vojnike.

Danas je brendiran do te mjere da cijela jedna regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region, po njemu se nazivaju festivali, pivo, sirevi, likeri, rade predstave. Jurij Brězan i Otfried Preußler utkali su ga u romane, a Preußlerov je postao i obvezna lektira u cijeloj Njemačkoj, te bestseler preveden na 17 jezika, ali ne i na hrvatski. I tu nije kraj. Godine 2008. i Hollywood se pozabavio našim Jankom, te snimio film “Krabat and the Legend of the Satanic Mill”.

Podijeli