Novosti Sport Događanja

Što se događa sa Športskom zajednicom?

28.11.2014. / Nefertum IT
Športska zajednica grada Jastrebarsko još uvijek nema financijski plan kao ni plan rad za 2014. godinu, koja polako ulazi u svoj posljednji mjesec. Razlog takvog stanja je ne održavanje godišnje skupštine, zbog čega je većina jaskanskih sportskih udruga ogorčena. Među njima je i predsjednik Svete Jane, Mijo Severinac koji je zbog novonastale situacije uputio i zahtjev za očitovanjem od strane predsjednika Mladena Budinšćaka, Upravnog i Nadzornog odbora. Međutim, odgovor je dobio jedino od Nadzornog odbora.

-Kod nas u Jaski je nakaradan sustav upravljanja Športskom zajednicom kakvog nema nitko u županiji. Mi imamo predsjednika profesionalca koji tom Zajednicom vlada kao knez bez znanja Upravnog odbora, ali i ostalih skupštinara jer ne poštuje njihovu volju- rekao nam je predsjednik Nogometnog kluba Sveta Jana, Mijo Severinac koji je u međuvremenu odlučio ući i u utrku za predsjedničkim mjestom, budući da je dosadašnjem predsjedniku Budinšćaku istekao četverogodišnji mandat.

zajednica velika.jpg

Slična situacija današnjoj bila je i prošle godine kada je Zajednica tek u listopadu održala svoju skupštinu na kojoj su bili usvojeni financijski i plan rada za tekuću godinu u kojoj se dotada potrošilo gotovo 80 posto proračunskih sredstava.

Predsjedniku istekao mandat

Dosadašnjem predsjedniku Mladenu Budinšćaku prema tvrdnjama gospodina Severinca još u srpnju je istekao mandat zbog čega prema njegovom mišljenju nema nikakva zakonska prava predstavljati se kao predsjednik Zajednice, te obavljati bilo kakve poslove vezane uz rad Zajednice.

-To su poluistinite tvrdnje, jer ja sam na mjesto predsjednika izabran 5. studenog 2010. godine, tako da mi je mandat istekao 5. studenog, a ne 6. srpnja kako misli druga strana- rekao nam je sadašnji predsjednik Mladen Budinšćak.

Iako se izborna skupština trebala održati 18. studenog, ona je zbog nemogućnosti dolaska dvojice članova Upravnog odbora odgođena, te bi se trebala održati početkom prosinca.

-Sada smo u jednoj specifičnoj situaciji, koja nije potrebna niti Zajednici, niti sportašima, a ovaj cirkus nije potreban niti ljudima u Gradu jer mi sportaši to ne zaslužujemo- kaže nam Severinac.

A i on sam puca na čelno mjesto predsjednika Zajednice, a njegovu su kandidaturu podržali svi nogometni i malonogometni klubovi izuzev NK Desinec. Upravo je nogometna baza prije četiri godine dovela na mjesto predsjednika Mladena Budinšćaka da bi mu četiri godine kasnije oni postali najveći oponenti.  

-Nogomet i je moja izborna baza zbog toga mi je i drago što su oni u tolikom broju podržali moju kandidaturu. No mene podupiru i one udruge koje nešto predstavljaju u jaskanskome sportu te su pridonjele njegovu razvoju- objasnio nam je predsjednički kandidat Severinac.

Zašto nema skupštine

Nezadovoljne sportske udruge, ali i njihovi skupštinari pitaju se zašto nema skupštine, zbog čega neki od njih idu toliko daleko pitajući se je li predsjednik Budinšćak izgubio većinu koja mu je prije četiri godine i osigurala mandat, kupujući sada vrijeme ne bi li možda ipak došao do potrebnog broja ruku prilikom glasovanja za predsjednika.  

-Svi mi nezadovoljnici smatramo kako predsjednik ne treba biti profesionalac s tako velikom plaćom i ovlastima koje sada ima. Druga bitna stvar je ta što Zajednica u protekle četiri godine nije imala tajnika, zbog čega je predsjednik sam sebi pisao zapisnike sa sjednica. Mi smatramo da u našem jaskanskome sportu, koji je uglavnom amaterski i sport treba voditi s tog amaterskog nivoa- rekao nam je Severinac.

zajednica velika 1.jpg

Neki od njih idu toliko daleko te su mišljenja kako će se Športska zajednica možda i ugasiti. No, od takvog scenarija treba biti iskren nitko nebi imao koristi, a ponajmanje sportaši koji nisu zavrijedili ovakav odnos.

-Potrebno je uvesti reda u sportske udruge jer od njih 49 sadašnji predsjednik nam kaže kako za neke udruge niti ne zna tko su im odgovorne osobe, a uz to one niti ne dostavljaju svoja financijska izvješća kako bismo znali kako su utrošili sredstva, zbog čega je potrebno uvesti reda u sve njih. Ne dopustivo je da se ne zna tko su odgovorne osobe u udrugama, ali i čime se one bave. Ja vjerujem da će se ova situacija riješiti i da će se skupština održati, te da će sport u Jaski funkcinirati i dalje- poručio je Mijo Severinac za kraj.

Odgovor Mladena Budinšćka

Na naše pitanje upućeno predsjedniku Mladenu Budinšćaki zašto do sada nije održana skupština, te kako je moguće da Zajednica funkcinonira bez financijskog plana i plana rada za ovu 2014. godinu, dobili smo slijedeći odgovor.

zajednica velika 2.jpg

-To da nemamo financijskog plana i plana rada je laž i svi oni to jako dobro znaju. Istina je da Zajednica mora održati skupštinu na kojoj se donosi plan rada i financijski plan, no period u kojem će se ona održati nije određen. Isto tako Upravni odbor je u siječnju donio privremeni plan rada kao i fianncijski plan prema kojem smo do sada radili, a da toga nije bilo ja se u financije sportskih udruga nebi ni upuštao. Jedino što nismo donijeli su kriteriji financiranja- pojasnio nam je Mladen Budinšćak.

Podijeli