°C 22

Jaska broji nove slučajeve zaraze! Zaražen i djelatnik Glazbene škole

13.10.2020.

Maja Peranić

Broj novozaraženih u Jastrebarskom danas je veći. Na koronavirus, u posljednja 24 sata, pozitivne su još tri osobe s područja našeg grada te tri osobe iz susjednih općina Krašića i Klinča Sela. Jučer je stigla i obavijest da je među zaraženima i jedan djelatnik jaskanske Glazbene škole zbog čega je dio učenika u samoizolaciji.

Od ravnatelja Glazbene škole Jastrebarsko Dragutina Fabijanića doznajemo kako je u samoizolaciji 18 njihovih učenika koji su bili u kontaktu s profesorom kojemu je potvrđen koronavirus. Poduzete su sve mjere u suradnji s epidemiolozima te se nastava u Glazbenoj školi odvija prema rasporedu.

-Jedan naš kolega se zarazio koronavirusom, bio je u kontaktu sa zaraženom osobom iz obitelji. Javio mi se, kako sam još na početku školske godine rekao svim nastavnicima da se jave u slučaju da imaju bilo kakave, pa i blage simptome, te je ostao je doma, a kako mu je svaki dan mu je bilo sve gore, mi smo ga na naš račun poslali na testiranje. U nedjelju je došla potvrda da je pozitivan na koronavirus-ispričao nam je ravnatelj Fabijanić.

U suradnji s epidemiolozima iz škole su u samoizolaciju poslali 18 učenika koji su bili u kontaktu sa zaraženim djelatnikom.

-U suradnji s epidemiolozima iz Zagreba i ovdje u Jaski kao i s našim Gradskim stožerom je dogovoreno da nastava ide dalje. Ja sam bio spreman zatvoriti školu, no pokazalo se da nema potrebe. Sve učenike koji su bili s njim u kontaktu smo kontaktirali i poslali u samoizolaciju. Tako da je 18 učenika u samoizolaciji do 20. listopada, i nadamo se da nitko neće razviti neke teške simptome. Nitko od drugih nastavnika nije bio u kontaktu s njim pa nije bilo potrebe da se njih stavi u samoizolaciju-kazao je ravnatelj Fabijanić.

U Glazbenoj školi se od početka nastave strogo pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka, od održavanja distance, nošenja maski, osigurane su i pregrade od pleksiglasa među klupama učionica gdje se održava solfeggio, pri ulasku u školu koristi se dezinficijens, mjeri temperatura i vodi evidencija, te se, iako nastava na glazbalima zahtjeva određeni bliski kontakt trude se da ga bude sve manje.

Na području Zagrebačke županije danas je 21 novozaražena osoba. Osim tri nova slučaja u Jastrebarskom po tri broje i gradovi Samobor i Dugo Selo. Zaražene su po dvije osobe iz gradova Svete Nedelje, Zaprešića i Velike Gorice. Po jedan slučaj imaju općine Brdovec, Kloštar Ivanić i Rakovec, ali i susjedne nam općine Krašić te Klinča Sela u kojoj su dva nova slučaja. Dobra vijest je da je sedam osoba ozdravilo.

-Od 21 novooboljele osobe 10 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezan s boravkom u BiH, dok je za 10 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 151 osobu-izvijestili su iz Zagrebačke županije.

U Jaski je trenutno aktivno 11 slučajeva zaraze, a u samoizolaciji su 54 osobe.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.