°C 16

Ravnatelj Doma zdravlja ZŽ osvrnuo se i na prozivke jaskanskog gradnačelnika

09.04.2021.

Ivana Ćurić

Kako se bliži izborni dan, tako se sve više zahuktava i županijska politička arena. U toj atmosferi buknuo je i rat priopćenjima na županijskoj razini, SDP i ravnatelj Doma zdravlja ZŽ iza kojeg tvrde iz SDP-a stoji aktualni župan, sukobili su se oko zdravstvene skrbi Zagrebačke županije.

Iz ureda župana Stjepana Kožića stiglo je priopćenje za medije u kojem ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman poziva političare da „prestanu na iscrpljenim zdravstvenim djelatnicima prikupljati političke poene i građanima obećavati neostvariva instant rješenja u zdravstvu", tekst priopćenja donosimo u nastavku:

S ciljem zaštite digniteta zdravstvenih djelatnika, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman osvrnuo se na neosnovane kritike usmjerene na organizaciju zdravstvene skrbi u Županiji i rad ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije, koje pojedinci koriste za prikupljanje političkih poena.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore Hrvatskoj nedostaje 2.000 liječnika, pri čemu su određena specijalistička područja, poput pedijatrije, ginekologije, radiologije te obiteljske medicine jedna od najpogođenijih. Manjak liječnika koji je prisutan i u redovnim uvjetima rada, još je izraženiji tijekom pandemije, kad je zbog samoizolacije ili infekcije korona virusom dijelu medicinskog osoblja privremeno onemogućen redovan rad. S ovim činjenicama suočena je cijela država, ali i Zagrebačka županija koja jedina nema svoju opću bolnicu, a cijeli zdravstveni sustav organiziran je kroz osam ispostava domova zdravlja te 48 područnih ambulanti.

Nastojeći zadovoljiti realne potrebe za liječničkim kadrom, šest je puta raspisivan natječaj za ginekologe i pedijatre, pri čemu svakome od njih Zagrebačka županija osigurava brojne pogodnosti – od korištenja službenog automobila 24 sata, sufinanciranja stambenog kredita ili najma stana, sufinanciranja vrtića i slično, no manjak određenih specijalizacija i dalje je prisutan. Unatoč tome, postojeći liječnički kadar ulaže maksimalne napore kako bi građanima, u skladu s raspoloživim resursima, bila osigurana što kvalitetnija zdravstvena usluga. U određenim sredinama to podrazumijeva i rad umirovljenih liječnika.

-Problemi s kojima je suočen zdravstveni sustav na razini cijele Hrvatske nije od jučer, a njih osobito osjećaju upravo često preopterećeni zdravstveni djelatnici koji predano rade svoj posao. Žalosno je da pojedinci ovu situaciju koriste za prikupljanje političkih poena u sklopu predizborne kampanje. Banaliziranje kadrovskog deficita s kojim je suočen cjelokupan zdravstveni resor i najava brzog i lakog rješavanja ovog problema ukazuju na nerazumijevanje realnog stanja pri čemu se obezvrjeđuju brojne aktivnosti koje se provode na razini Županije, usmjerene na rješavanje ove situacije- izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije dr. sci. Večeslav Bergman.

Upravo kako bi svim stanovnicima omogućila adekvatnu zdravstvenu skrb, Zagrebačka županija financira specijalističko usavršavanje liječnika pri čemu dio sredstava osigurava iz europskih fondova, dok se preostali dio financira iz županijskog proračuna. No treba imati na umu da specijalizacije traju minimalno šest godina te je stvarnost bitno drugačija od nerealnih predizbornih obećanja kojima se poigrava s građanima.

-Važno je naglasiti da se u Zagrebačkoj županiji svi naši specijalizanti educiraju, za što postoji i dovoljan broj mentora. Problem je što se specijalistom ne postaje preko noći, već se prolazi proces edukacije u trajanju minimalno 6 godina. Stoga, jedino što mogu zaključiti iz raznih predizbornih obećanja koje odnedavno gledamo je da oni koji ih govore ne razumiju kompleksnost situacije u državi i kako sustav funkcionira na razini države ili jednostavno svjesno obećavaju neispunjivo– istaknula je predsjednica Stručnog vijeća Doma zdravlja Zagrebačke županije prof. dr. sci. Marija Vrca Botica.

Osvrt na prozivke gradonačelnika Jastrebarskog

Ravnatelj Bergman osvrnuo se i na nedavne prozivke gradonačelnika Jastrebarskog kojima dovodi u pitanje učinkovitost usluga ispostave Doma zdravlja u Jastrebarskom, pri čemu Zagrebačku županiju tereti za nedovoljno ulaganje u specijalističke ambulante.

-Umjesto neosnovanog kritiziranja treba istaknuti da je Zagrebačka županija u posljednje četiri godine u ispostavu u Jastrebarskom uložila više od šest milijuna kuna, dok Grad Jastrebarsko u istom razdoblju nije imao nikakvih ulaganja. S druge strane, specijalističke ambulante koje spominje gospodin Novosel, u proteklih sedam godina Grad je sufinancirao u znatno manjem postotku od onoga kojim iste financira Dom zdravlja Zagrebačke županije-izjavio je ravnatelj Bergman te zaključio:

-Naši zdravstveni djelatnici nisu zaslužili biti predmetom predizbornog cirkusa, pogotovo u vremenima kad ulažu maksimalne napore kako bi, unatoč pandemijskim uvjetima rada, građanima omogućili adekvatnu zdravstvenu skrb. Radimo na dobrobit svih žitelja Zagrebačke županije i tako ćemo nastaviti i u budućnosti.

Osim aktivnosti usmjerenih na zadovoljenje potreba za liječničkom kadrom, ističu u priopćenju, kroz energetsku obnovu Domova zdravlja Zagrebačka županija doprinosi stvaranju kvalitetnijih uvjeta za pružanje zdravstvene skrbi. Samo za obnovu domova zdravlja u Jastrebarskom, Zaprešiću i Vrbovcu izdvojeno je 10,3 milijuna kuna.

SDP: Ovo je sramotan pokušaj Kožića da se sakrije iza zdravstvenih radnika

-Oštro osuđujemo pokušaj uvlačenja zdravstvenih djelatnika u predizbornu kampanju, što je danas napravljeno po nalogu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Konferenciju za novinare sazvao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman koji je u pozivu medijima napisao da ju organizira „s ciljem zaštite digniteta zdravstvenih djelatnika koji rade svoj posao-poručio je potom županijski SDP koji je uzvratio priopćenjem za medije.

U ovom istupu SDP Zagrebačke županije optužio je Kožića da se skriva iza zdravstvenih djelatnika.

-Kožić se na ovaj način pokušava sakriti od svoje izravne odgovornosti za loše stanje u zdravstvu Zagrebačke županije na koje upozoravam ja kao protukandidat, ali i drugi gradonačelnici i stanovnici Zagrebačke županije. Pritom nitko ne spominje zdravstvene radnike, već odgovornost i lošu organizaciju – komentirao je Mihael Zmajlović i naglasio kako se dignitet zdravstvenih djelatnika najbolje štiti ukoliko im se omogući da rade svoj posao u odgovarajućim uvjetima, uz dovoljan kapacitet osoblja, opreme, radnog vremena te uz materijalnu i organizacijsku podršku.

Ističu iz SDP-a, kako svega toga u Zagrebačkoj županiji nedostaje, a za loše stanje u zdravstvenom sustavu krivi su nemar i nebriga koju Kožić provodi već 20 godina.

-Ravnatelj Doma zdravlja je ustvrdio kako imamo najbolji zdravstveni sustav na svijetu, a onda odmah rečenicu nakon toga da Zagrebačka županija ne može osigurati dovoljan broj zdravstvenih djelatnika, unatoč tome što im nudi dodatne povlastice poput subvencije stambenih kredita, subvencija vrtića i službeni automobil na raspolaganju 24 sata. Kakve povlastice nudi postojećim zdravstvenim radnicima, osim što se skrivaju iza njih – upitao je Mihael Zmajlović.

U nastavku priopćenja SDP je kritizirao kako stanovnici Zagrebačke županije za većinu pregleda i dalje moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja na području županije nedostaje zdravstvenih djelatnika. U 20 godina nije izrađen niti jedan dom zdravlja, riješena je tek energetska obnova na tri objekta uz vanjsko sufinanciranje, a upitno je kako će se sanirati šteta od potresa na županijskim zdravstvenim objektima koja je procijenjena na 13,3 milijuna kuna. U gradu Sveta Nedelja koji ima 18.000 stanovnika nema Doma zdravlja, a nema niti Hitne pomoći.

- S druge strane u Jastrebarskom postoji uređaj, ali nema djelatnika pa se nalazi moraju slati u Samobor i čekati tjedan dana. U brojnim gradovima nedostaje pedijatar ili ginekolog. Stvari su krajnje ozbiljne u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u kojoj je smješteno stotinjak teško bolesne djece, a zgrada je teško je stradala od potresa i ima žutu naljepnicu. Stanovnici Zagrebačke županije ogorčeni su zbog lista i dinamike cijepljenja i s pravom se žale, jer se po društvenim mrežama pročelnici i županovi najbliži suradnici hvale kako su primili cjepivo. Velika afera nastala je i s 250 cjepiva koja su podijeljena djelatnicima zračne luke, koja je privatna tvrtka. Oni su cijepljeni suprotno nacionalnom programu cijepljenja i unatoč činjenici da poslove sigurnosti i pregleda putnika ne obavljaju djelatnici zračne luke već policija i zaštitarske tvrtke -zaključili su iz SDP-a.