°C 22

Sharp oštro protiv Novosela: SDP-ove letke raznose djelatnici gradskih poduzeća, nepravilnosti smo prijavili GIP-u

14.05.2021.

Maja Peranić

Kandidat za gradonačelnika Jastrebarskog ispred Inicijative građana uputio je otvoreno pismo građanima, medijima, gradskom izbornom povjerenstvu te gradskoj upravi i tvrtkama, SDP-u i ostalim akterima političke scene. Ovim putem pismo prenosimo u cijelosti.

-U ovo predizborno vrijeme svjedoci smo djela i postupaka zbog kojih smo i pokrenuli Inicijativu prije desetak mjeseci. Krenuli smo kao skupina građana koja je nezadovoljna stanjem u našem kraju i svim negativnostima koje se događaju u tijelima javne uprave.

Zadnjih dana svjedoci smo koliko je skupina oko gradonačelnika Zvonimira Novosela amoralna u svojoj namjeri da održi svoju diktaturu i zadrži vlast pod svaku cijenu.

Od kada je neslužbeno počela izborna kampanja svi smo svjedoci kako se i na koji način vrši propaganda od strane g. Novosela, njegove stranke SDP i jataka koje je rasporedio po gradskim službama.

Na društvenim mrežama se pisalo kako trgovačko društvo Vode Jastrebarsko d.o.o. u vlasništvu Grada Jastrebarsko na čijem je čelu Mario Brnabić član SDP preko svojih djelatnika dijeli letke po poštanskim sandučićima SDP, odnosno kandidata Zvonimira Novosela,“ Povjerenje koje traje“.
Osobno sam se u to uvjerio 5.svibnja 2021. godine. U razgovoru s jednim od djelatnikom Voda, koji mi je potvrdio da su dijelili letke, kako on kaže „za Grad“. Na moje inzistiranje da to ne smiju raditi, gospodin me uvjeravao da smiju i da je to „za Grad“.

Na moj mail gospodin Brnabić odgovara da su ispostavljali korisnicima račune za javnu opskrbu i odvodnju, a ne promotivne materijale SDP, s čime se slažem, nisu taj dan ali jesu druge dane, i kao što je djelatnik rekao, citiram: „nemam tu ali imam u firmi, je l' trebaš?“

Na moj drugi mail gdje upozoravam direktora Brnabića da to što radi za svoju partiju je zlouporaba položaja i sukob interesa, što su glavne karakteristike višegodišnjeg upravljanja Gradom od strane g. Novosela, uz nepotizam i licemjerje. Na taj mail poslan 6.5.2021. još nisam dobio odgovor.

Uz sve navedeno, primio sam i poruke od građana da se djelatnicima obećala povišica i da su jučer do ponoći raznosili letke.

Zadnjih par dana smo svjedoci kako se u sandučiće dostavlja letak SDP zajedno sa lokalnim novinama Jaska.hr koje izdaje nakladnik: Udruga Moj Grad Jastrebarsko, glavni i odgovorni urednik: Ivica Krčelić. Udruga koja godišnje od Grada Jastrebarsko za svoje djelatnosti izdavanja novina i održavanje portala dobije: u 2020.g. – 220.000,00 kn, 2019. – 240.000,00 kn, 2018. – 240.000,00 kn itd., bi trebala biti javni medijski servis svih građana Jastrebarsko. Nažalost ovo je medij koji se stavio na raspolaganje g. Novoselu i interesnoj skupini oko njega, za čije interese radi 365 dana u godini a plaćen je našim novcem iz gradskog proračuna. Pogledamo li članke koje je objavljivao g. Krčelić u nazad mjesec dana, možemo i dva, jer je tada počeo s objavama u kojima se samo piše o SDP, gospodi Novoselu i Zmajloviću, a čak je i gospođa Zmajlović dala intervju. Na ovaj način g. Krčelić je prekršio i Zakon o lokalnim medijima jer nije dao jednak prostor ostalim strankama, listama i kandidatima. Malo objava je bilo o drugim strankama i listama što je direktan udar na demokraciju i transparentnost našeg kraja, zapravo je doprinos i nastavak uništavanja koje provodi gradonačelnik Novosel na svim područjima života grada.

Prisjetimo se nekih: uništenje Perivoja dvorca Erdödy izgradnjom „paviljona“ ili vuzmenjka kako ga neki zovu, pogodovanje odvjetniku Krešimiru Preprotiću u poslovanju s Gradom koji je rodbinski povezan s g.Zmajlovićem kumom i prijateljem g.Novosela, pogodovanje privatnoj tvrtki zamjenika gradonačelnika g.Bučara u sklapanju poslova s tvrtkom Ceste Jastrebarsko koju vodi, također član SDP, direktor Nenad Strizrep, tri tužbe protiv Povjerenika za informiranje pred Visokim upravnim sudom, izgradnja nelegalnih autobusnih stanica, ukidanje Diplomatske berbe zbog sitnih političkih igri, vojarna za koju je Vlada RH još 2009 izdala suglasnost da se preda Gradu i potpiše ugovor, aktualni Kemis Termoclean d.o.o. kojem su dozvole izdane za vrijeme mandata g.Novosel i Zmajlovića koji su sve znali, ovaj drugi bio i ministar nadležnog ministarstva, obojica nisu ništa poduzeli da se taj otrov makne iz Jaske, isplata 500.000,00 kn otpremnine djelatniku gradske tvrtke ujedno vijećniku SDP u Gradskom vijeću, vijećniku koji je umirovljen po rješenju o sljepoći a vozi auto, odluka o sukobu interesa od strane Povjerenstva za sukob interesa g. Bučara zbog privatne tvrtke i g. Novosela, nespojivih dužnosti kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Autoceste Rijeka-Zagreb, itd,itd,itd….

Sustav koji se gradi od uspostave moderne Hrvatske g. Novosel je samo nadogradio po uzoru na zagrebački model g. Milana Bandića koji je uzrok svih naših problema. Postavlja se logično pitanje, može li uzrok biti i rješenje problema? Naravno da ne. O tome ćemo Mi građani odlučiti na izborima u nedjelju 16.svibnja. Želimo li ovakav sustav u kojem vladaju sukob interesa, zlouporaba položaja, nepotizam i pogodovanje susjedama, kumovima, prijateljima, rođacima ili želimo nešto sasvim suprotno? Zašto smo imali ovakvu vlast nakon izbora 2017 ili pak onu prije?

Na izbore 2017. izašlo je na glasanje 7.596 od upisanih 13.809 birača, odnosno 55,01 %, od toga 3.359 birača je zaokružilo listu SDP za Gradsko vijeće i omogućilo ovakvo upravljanje Gradom, od 17 vijećničkih mjesta dobili su 9 mandata. Za izbor gradonačelnika izašlo je 7.597 birača, 55,01 %, od toga je 4.151 glasalo za g. Zvonimira Novosela. Iz brojki možemo zaključiti da je 25-30% od ukupnog broja upisanih birača odlučila o sudbini onih 70-75% koji su glasali drukčije ili uopće nisu glasali. Razmislite o ovoj činjenici, želite da manjina odlučuje za većinu ili želite sami kreirati smjer razvoja našeg kraja i načina upravljanja.

Svi koji ne izlazite na glasanje, ovaj put izađite i glasajte za promjenu, za promjenu sustava i za promjenu osoba. Uzrok nije i rješenje! - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Michael Sharp.