Novosti Sport Događanja

Šteta od potresa u Zagrebačkoj županiji procijenjena na više od milijardu kuna!

16.02.2021. / Maja Peranić

Jednu milijardu 192 milijuna i 430 tisuća kuna procijenjena je ukupna šteta na području Zagrebačke županije uzrokovana razornim potresom 29. prosinca 2020. godine. Predstavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije održanoj na području naše županije koje je najviše stradalo, ispred porušene crkve Uzvišenja svetog Križa u općini Kravarsko.

Po visini štete najugroženiji je grad Zaprešić koji je oštećen za 600 milijuna kuna. Iza toga je općina Kravarsko sa 170 milijuna, a poslije njih Pokupsko sa 100 milijuna kuna te Grad Velika Gorica s 95 milijuna kuna. To su najveći iznosi šteta, a svi drugi objekti na području Zagrebačke županije s njima daju ukupan iznos od milijardu i 192 milijuna kuna.

Štetu na području cijele Zagrebačke županije predstavio je župan Stjepan Kožić. Prijavljena je ukupno 4731 šteta, od toga je 3 833 proglašeno važećima, naglasio je Kožić, a temeljem toga dosad su pregledana 1836 objekata.-Zagrebačka županija je oformila ured za obnovu, oformila dva tima koje su na području općina Kravarsko i Pokupsko kako bi se ubrzala ta procjena i vjerujem kako ćemo vrlo brzo imati pregledane sve objekta. Temeljem tih pregleda smo utvrdili da ima 6 posto objekata s crvenom, 21 posto sa žutom, a ostalih 73 posto ima zelenu oznaku-kazao je župan.

Oštećene su i brojne škole, te zdravstvene ustanove. Na području županije 28 objekta objekata škola kojima je Županija osnivač pretrpjelo je štete u potresu, one su uglavnom sanirane te se nastava odvija normalno. Tako jedino nije na području Kravarskog gdje dvije područne škole imaju crvenu naljepnicu pa se nastava odvija u matičnoj školi.

-Imamo 33 objekta iz područja zdravstva, specijalnih bolnica i domova zdravlja čija je šteta oko 4,5 milijuna kuna. Najviše smo imali šteta na specijalnoj bolnici Bistra pa smo morali premjestiti 41 pacijenata u bolnicu Naftalan i na takav način će do obnove funkcionirati-kazao je.Župan Kožić posebno je zahvalio Vladi RH na promptnoj reakciji naglasivši da su sredstva državnog proračuna od 10 milijuna kuna već dan nakon potresa spuštena Županiji koja ih je dalje rasporedila na prostorom pogođena područja, te na dodatnih 5 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja je također raspodijelila.

-U svom proračunu Zagrebačka županija je s obzirom na potres iz prošle godine u ožujku osigurala dodatnih 3,5 milijuna kuna sredstva za iduće dvije godine kako bi temeljem procjene koja je tada bila za te objekta, a iznosila je 50 milijuna kuna, osigurali ono što Zakon određuje da će područna i regionalna samouprava osigurati 20 posto sredstava, tako da smo i taj dio osigurali. Iz tog potresa županija je obnovila sve škole i za to smo utrošili 2,5 milijuna kuna. Posebno zahvaljujem Vladi RH na interventnoj pomoći što je pomoglo našim stanovnicima i temeljem Zakona koji je donesen i pravilima koji se rade da će biti obnovljeni svi objekti na području Zagrebačke županije-kazao je Kožić.

Podijeli