°C 1

U Jaski se ljetos radi i gradi, no građani se žale: Vlada prometni kaos, raskapaju se šetnice, tko će sve to platiti?

26.08.2020.

Maja Peranić

-Bez obzira na visoke temperature i praznike, u Jaski se punom parom radi i gradi, pa su tako i ovog ljeta završeni brojni radovi na novoj vodnokomunalnoj infrastrukturi, ali i asfaltirane nove ulice i prometnice na području grada i prigradskih naselja – pohvalila se Gradska uprava na službenim stranicama Grada Jastrebarskog.

Građani pak sa svih strana negoduju i žele se kako u gradu ljetos vlada potpuni prometni kaos. Neki od njih pitaju se koja je svrha prokopavanja određenih jaskanskih ulica, drugima pak nije jasno što će Jaski rotor na izlasku iz grada u smjeru Karlovca, neki pak upozoravaju na "šlampavo" označavanje horizontalne signalizacije na ulicama u centru grada, dok drugi kukaju zbog neuređenih javnih površina uz cestu koje su pune korova, a da ne spominjemo silne prometne gužve koje se u špici turističke sezone stvaraju na gradskim cestama... Sve je to dio jaskanske stvarnosti s kojom se građani očito, ljeti moraju pomiriti.

EU projekt o kojem nitko nema pojma?

Iz Grada Jastrebarskog posebno su se pohvalili radovima u sklopu projekta "Naša voda, naša budućnost" kroz koji se, kako kažu, "nastavilo s polaganjem kanalizacijskih cijevi te izvođenjem priključaka, a po završetku tih radova i s uređenjem te asfaltiranjem prometnica". Radovi u sklopu tog projekta ljetos su uznemirili stanovnike dviju mirnih gradskih ulica, Mikloušićeve i Zagrebačke, koje se tražilo da svoja vozila izvezu iz dvorišta kako ne bi ostali blokirani radi radova koji će, prema tadašnjim najavama trajati tri tjedna.

-Pitamo Vode Jastrebarsko, koji inače izvode takve radove, oni nemaju pojma o čemu se radi, pitamo djelatnika odjela gradske uprave koja se time bavi - ni on nema pojma. A po obavijesti koju smo primili svi stanovnici te dvije ulice neće moći tri tjedna do svojih kuća ili garaža s autima?! - požalila nam se jedna čitateljica, koja nije dobila odgovor na svoja pitanja.Odgovor nismo dobili niti mi, nakon što smo poslali službeni upit u Grad Jastrebarsko da nam se malo pojasni o kakvim je točno radovima riječ i tko ih izvodi.

- Zna se samo da je to nekakav EU projekt – kazao nam je naš drugi sugovornik.

Iako su radovi u spomenutim ulicama trebali biti završeni 20. kolovoza, oni, kako doznajemo ondje još uvijek traju."Radi se zbrda-zdola"

I ulice Kolodvorska te Erdödyjeva bile su potpuno neprolazne i raskopane. Kolodvorsku je neki dan zateklo, kažu nam građani, "šlampavo" iscrtavanje horizontalne prometne signalizacije. Naime, po njihovim riječima djelatnici su najprije na novo asfaltiranoj cesti iscrtali punu crtu da bi je kasnije prepravili u isprekidanu. Jedan građanin tu je situaciju nazvao "Igranje bijelom bojom" te se pita "Tko će platiti te "dječje radosti"?". Čitateljica nam je opisala cijelu situaciju oko radova s kojom nije zadovoljna:

-Od početka su radovi na izgled bili dosta neorganizirani. Sve se krenulo raditi u isto vrijeme. Prvo su sve prekopali, radili, zakopali sve. Mislili smo da je to gotovo i čeka se asfalt. Ali nakon dva, tri dana ponovno su iskopali veliku rupu na raskršću pred Caffe barom Oaza. Stajalo ih je 5-6 nad tom rupom i gledalo i kao da se čude. Ajde naprave to sve, dođe napokon prvi sloj asfalta pa tek nakon tri, četiri dana drugi i valjda je to to. I onda dođe iscrtavanje. Osvanule su crte po Kolodvorskoj i dio uz Vrtić koji se isto radio, a te crte kao da su se djeca igrala. Kad evo opet nakon dva dana crte su zatamnjene, a onda opet sljedeći dan ponovno iscrtane. Općenito izgleda kao da su svi ti radovi dosta pokrenuti zbrda-zdola kako bi rekli ljudi. Na radovima oko rotora uvijek samo 2-3 radnika i kao da se ništa ne radi. Najgori dio Kolodvorske nije niti diran, a vjerujem da se mogao sad povući asfalt u cijelosti. Znam da to nije sve u nadležnosti Grada i da nije do gradonačelnika, ali vjerujem da bi se to moglo malo bolje organizirati sve – ispričala nam je čitateljica.I rotor koji se gradi na ulazu u grad mnogima je trn u oku. Grade ga Hrvatske ceste, a Jaskanci su nezadovoljni što se radi usred sezone kad gradom, koji se preko ljeta pretvorio u gradilište, svakodnevno prolazi karavana vozila na putu prema moru. Nastaje, kažu nam, prometni kaos i zbog nejasne i nedovoljne signalizacije za obilazak.

Raskopana šetnica "Klanjec"

Početkom ljeta građane je dočekao i prizor raskopane šetnice Klanjec koja se tek prije par godina otvorila i uredila, da bi sada bila prokopana zbog radova koji će se opet morati sanirati.

-Ovih nekoliko fotografija mogao bih jednostavno nazvati "Kronologija političke gluposti". Dakle, redom, dobili smo novu šetnicu ispod zgrade Suda. Svi su klicali od radosti, i ja skupa s njima. Godina je 2018. Godine 2020. šetnica dobila je ukras u obliku pupoljka. Godine 2020. šetnica je raskopana i izvode se radovi. Šetnica je raskopana. Moje pitanje organima koji vode grad, projektantima i izvođačima radova je sljedeće; "Ljudi, jesti li Vi normalni?" Zašto? Jako me zanima koliko bi njih platilo uređenje svojih dvorišta pa onda opet kopali nakon dvije godine? Radite li to samo da biste nešto radili? Zašto mi to sve uredno plaćamo? Zašto te radove, ako ih već i radimo, ne rade jaskanske firme? Ljudi, što se nalazi u Vašim glavama? I do kada to mislite tako raditi – napisao je jedan građanin na društvenim mrežama uz objavu fotografije razrovane šetnice.Iz Grada Jastrebarskog hvale se svim ovim i mnogim drugim projektima na području Jastrebarskog i okolnih naselja po pitanju prometne infrastrukture grada naglašavajući kako je riječ o vrijednim investicijama za boljitak grada i građana. Građani s druge strane, s pravom negoduju jer ne vide logiku u konstantnom raskopavanju njihova grada, šetnica i ulica, uređenja nečega što će drugog jutra biti prokopano i nanovo uređivano i adaptirano i za što će se opet izdvajati sredstva iz njihovih džepova. Pitaju se gdje je dugo očekivana obilaznica ili neki drugi projekti koji su odavna bili najavljivani, a da ne spominjemo lokalne prometnice u prigradskim naseljima koje će se urušiti od rupa i pukotina. No to je već tema za novu priču o problemima običnih, malih ljudi ovog grada s kojima se, na žalost, svakodnevno susreću.

(foto1: Grad Jastrebarsko/foto 2,3,4,5: fotografije čitatelja)

Galerija slika

U Jaski se ljetos radi i gradi, no građani se žale: Vlada prometni kaos, raskapaju se šetnice, tko će sve to platiti? U Jaski se ljetos radi i gradi, no građani se žale: Vlada prometni kaos, raskapaju se šetnice, tko će sve to platiti? U Jaski se ljetos radi i gradi, no građani se žale: Vlada prometni kaos, raskapaju se šetnice, tko će sve to platiti?