°C 14

Vrtićima ruralnog područja milijun kuna iz županijskog proračuna, sredstva stižu u Krašić i Žumberak!

13.04.2021.

Maja Peranić

Zagrebačka županija dodijelila je milijun kuna za sufinanciranje predškolskog odgoja i obrazovanja na ruralnom području deset općina. Među općinama kojima su namijenjena sredstva su i susjedne nam općine Krašić i Žumberak.

S ciljem osiguravanja boljih uvjeta za najmlađe u ruralnim područjima Zagrebačka županija milijun kuna rasporedit će na općine Brckovljani, Dubravica, Gradec, Dubrava, Krašić, Pokupsko, Rakovec, Farkaševac, Preseka i Žumberak.

Sredstva su dodijeljena temeljem natječaja prema kriteriju indeksa razvijenosti i broju polaznika programa predškolskog odgoja i obrazovanja, a potporu su ostvarile sve općine koje su se prijavile na natječaj, istaknuli su iz Županije.

Županija se zaista trudi maksimalno izaći u susret našim ruralnim općinama pa smo tako drugu godinu za redom osigurali sredstva za povećanje kvalitete boravka djece u vrtićima. Vrtići sami po sebi nisu u ingerenciji županije no svjesni smo činjenice da često puta lokalni proračuni nisu dostatni da bi se pokrile sve potrebe na terenu, a vrtići su zasigurno jedna od većih potreba-rekao je župan Stjepan Kožić.

Općine i gradovi s područja Zagrebačke županije grade ili dograđuju vrtiće europskim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, a jedan od njih svoja je vrata otvorio ovog tjedna za mališane u Gradecu.

-Prekrasan vrtić, nasmiješena djeca i zadovoljni roditelji! To smo imali prilike vidjeti u Gradecu čiji novi vrtić može primiti stotinjak djece svih dobnih skupina – od jaslica do predškole. To je vrijedna demografska mjera i svakako važna stavka za sve mlade obitelji koje 'važu' između ostanka u svom kraju ili odlaska u grad-rekao je Kožić, dodavši kako je Županija od navedenih milijun kuna Općini Gradec dodijelila 135 tisuća kuna.