Novosti Sport Događanja

Gradski proračun raste, a sport ostao na istoj razini

29.12.2016. / Igor

Nakon poduže, ali konstruktivne rasprave sinoć su usvojene smjernice za kriterije za raspodjelu sredstava za 2017. godinu kada je u pitanju Športska zajednica grada Jastrebarskog. Iako će gradski proračun u odnosu na ovu 2016. godinu koju polako ostavljamo iza sebe u idućoj godini rasti, gradsko vodstvo prilikom raspodjele sredstava za jaskanski sport nije pronašlo sredstva koja bi i za njihov proračun predstavljala povećanja, pa će se tako sportaši morati zadovoljiti sa istim sredstvima koja su imali i ove godine.

-Ovdje smo dovedeni pred zid. S obzirom da gradski proračun raste, a sport nije dobio povećanje možemo konstatirati kako mi imamo pad u odnosu na proračun. Žalosti me što sredstva za sport ne rastu, a hvalimo se kako smo Grad prijatelj djece. Ovo je dokaz toga- oštar je bio Miljenko Pavlaković.

S dijelom njegova izlaganja složio se i sam predsjednik Zajednice športskih udruga, Domagoj Šlat istaknuvši kako bi sredstva za sport trebala biti između 1,5 do 1,6 milijuna kuna što bi sve zadovoljilo.

-Moj zadatak je da se borim za povećanje sredstava- poručio je okupljenima predsjednik Šlat.
No, ako je to njegov zadatak zašto onda kao predsjednik Zajednice i dogradonačelnik grada nije bio na posljednjoj sjednici Vijeća na kojoj se donosio proračun?!

-Ovo što vi sada govorite to je populizam. Govorili ste o 1,9 milijuna kuna, tim iznosom ste omamili ljude koji su digli ruku za takav proračun- rekao je Ivan Rubinić.

Bilo kako bilo sportaši će se i u narednoj 2017. godini morati zadovoljiti s 1,3 milijuna kuna, koje će se od sljedeće godine djeliti na nešto drugačiji način.

4 kategorije sportova i udruga


U proteklih šest mjeseci Upravni odbor na čelu s predsjednikom Šlatom radio je na izradi kriterija. No, onih pravih kriterija koji bi sve zadovoljili nema, zbog čega se i sinoć tijekom rasprave moglo čuti dosta problema.

-Cilj je da ne gasimo udruge. Moramo vrednovati rad, a ja kao predsjednik želim da imamo rezultate, ali i rad s mladima, jer upravo na radu s djecom treba se tenmeljiti naš rad- istaknuo je predsjednik.

Radi što lakše raspodjele financijskog kolača prema novim kriterijima formirane su četiri kategorije sportova i udruga u kojima će različita povjerenstva raspodijeliti sredstva. Takvom kategorizacijom neki nisu bili zadovoljni, tvrdeći kako su zapostavljeni.

-Bitno je da smo od nekud krenuli, jer ovdje fali nekih stvari kao što su rezultati, rang i vrsta natjecanja, ali i uvjeti treniranja. Iskreno, mi smo sada u kućicama iz kojih ne možemo van. Ovo je pomak, no to treba doraditi- rekao je Damir Kurtalj.

Što se tiče same kategorizacije ona se revidira svake dvije godine, te su pomaci prema naprijed ili nazad mogući.

-Ovo je prijedlog, on neće sve pomiriti, no to je prvi korak- pokušao je smiriti strasti predsjednik Zajednice, Domagoj Šlat.

No, takvom raspodjelom sredstava mnogi se i dalje nisu mirili, pogotovo glede raspodjele srestava u nogometu.

-Nogomet je u svijetu sport broj jedan, no izgleda da u Jastrebarskom nogomet iapk nije sport broj jedan s obzirom da neki sportovi imaju više bodova od nas- osvrnuo se na kriterije Miljenko Pavlaković s kojim se složio i Ivan Rubinić.

-Nogomet je ovdje oštećen, pogotovo klubovi koji rade s djecom. Danas u Upravnom odboru sjede osobe koje u klubovima nemaju niti jednog člana, dok oni nogometni klubovi koji rade nemogu imati svog predstavnika- kritičan je bio Rubinić.

Udruge od 2017. moraju plaćati članarinu

Nakon gotovo sat i pol konstruktivne rasprave koju je tek nezadovoljan odgovorom napustio Damir Kurtalj, kriteriji su usvojeni većinom glasova, baš kao i visina članarina koju će klubovi od naredne godine morati plaćati Zajednici.

Na takav prijedlog amandaman je uložila NK Sveta Jana koja je zahtijevala da sve nogometne udruge budući da su podijeljene u skupinu A i B ne plaćaju istu članarinu. Većinom glasova amandman je usvojen pa će tako klubovi iz A grupe plaćati 400, a iz B 200 kuna godišnju članarinu.

-Sve udruge dužne su plaćati članarinu, jer ukoliko ne budu izvršavale tu obavezu može ih se isključiti iz Zajednice- jasan je bio predsjednik Šlat.

Osim što su usvojeni kriteriji za raspodjelu sredstava te visina članarine koju će udruge morati plaćati, Skupština je jednoglasno usvojila i plan rada Zajednice za sljedeću 2017. godinu koji se uvelike ne razlikuje od ovogodišnjeg plana.

Podijeli