Novosti Sport Događanja

Nika Markulin i mlade hrvatske rukometašice u polufinalu Europskog prvenstva!

09.08.2023. / Damir Žbulj

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija nastavlja sa sjajnim igrama na Europskom prvenstvu u Crnoj Gori. U prvom susretu drugog kruga, pobijedila je domaćina Crnu Goru 27:25 i tako osigurala polufinale.

U sastavu nacionalne izabrane vrste je i mlada i talentirana jaskanska sportašica, Nika Markulin, koja je nedavno na kadetskom Europskom prvenstvu u judu osvojila brončanu medalju.

Izuzetno zahtjevno bilo je igrati protiv domaćina Europskog prvenstva. Naše rukometašice se na svu sreću, nisu uplašile solidno popunjenih tribina i podrške koju su imale domaće igračice.

 

Nakon našeg početnog vodstva, Crna Gora je preuzela kontrolu nad rezultatom. Triput je imala po dva pogotka prednosti. Hrvatska je do drugog izjednačenja 1:1 pa 5:5 stigla u 9. minuti. Vukla nas je u tim trenucima svojim dalekometnim projektilima Ivana Fratnik.

Još osam minuta trebalo je našoj reprezentaciji da preuzme vodstvo. S nekoliko kontri u kojima je poput brzog vlaka naprijed jurila i zabijala Katja Vuković Hrvatska je nizom od četiri pogotka uskoro pobjegla na plus tri 10:7. Crnogorke su odgovorile s tri pogotka u nizu i sve vratile na početak u 20. minuti susreta (10:10).

Ipak, Hrvatska ni tada nije posustala. Dapače, ponovno je dvije minute poslije bila tri koraka udaljena od svojih suparnica. Uz manje poteškoće to je uspjela sačuvati sve do predaha i na poluvrijeme otići sretna i jako zadovoljna (16:13).

Odmah na početku drugog dijela zabila je naša reprezentacija pogodak i povela s četiri razlike. Uskoro je imala još jednu takvu prednost i upala u najveću krizu na prvenstvu. Punih deset minuta nije postigla pogodak i Crna Gora je nizom od 0:5, preuzela vodstvo. Naša je klupa logično reagirala s minutom predaha, uspjela primiriti djevojke i vratiti ih na pravi put.

Hrvatska je vratila vodstvo kod rezultata 20:19 i više ga nije ispustila do kraja. Četiri minute prije kraja bila je plus tri, a to je značilo samo jedno, da je polufinale na vidiku. I izdržale su hrabro do kraja te slavile s 27:25, piše hrs.hr.

Katja Vuković s osam te Ivana Fratnik sa sedam pogodaka bile najbolje u hrvatskim redovima. Nika nije zatresla suparničku mrežu.

Hrvatska igra protiv Njemačke za prvo mjesto u skupini, ali polufinale je već osigurano, što je u ovom trenutku najvažnije. Poluzavršnica je na rasporedu u petak, a finale se igra u nedjelju. 

 

 

 

(Foto: HF Montenegro)

 

 

Podijeli