Novosti Sport Događanja

Svetojanske mažoretkinje: Zbog zabrane treniranja u školama, mi, a i drugi sportaši u gradu teško ćemo preživjeti sezonu

09.09.2020. / Maja Peranić

Koronavirus udara i na sportske klubove i udruge! Zbog novih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema kojima se ne preporučuje iznajmljivanje školskih dvorana vanjskim korisnicima, školske dvorane su i u našem gradu zatvorile svoja vrata sportskim klubovima i udrugama koje su ondje obavljale svoje redovne treninge. Jedna od tih udruga su i Svetojanske mažoretkinje, čija je predsjednica Mateja Baltorinić u razgovoru za naš portal opisala s kakvim se sve problemima djevojke susreću u pripremama za novu, za njih zaista izazovnu sezonu.

JD: Koji su planovi Svetojanskih mažoretkinja za novu sezonu?

Mateja: Planovi Svetojanskih mažoretkinja se nisu promijenili s obzirom na prethodne sezone, promijenila se u najvećoj mjeri provedba tih planova. I dalje upisujemo nove članice, radimo na svojim projektima, pripremamo se za prvenstva i turneje u nadi kako će se ova situacija što prije privesti kraju, i naravno poštujući sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi.

JD: Počele ste treninge, ali na otvorenom. Imate i upise, očekujete li slabiji odaziv zbog korone?

Mateja: Tako je, s 1.rujnom je, kao i svake godine, započela nova sezona. Postojeće članice su se vratile s ljetne stanke, a započeli su i upisi u Udrugu, koji će trajati cijeli rujan. Budući da smo održali tek dva kruga upisa, i to prije povratka djece u školske klupe, ne možemo još govoriti o slabijem odazivu zbog trenutne situacije s koronom, ali spremni smo i na taj scenarij. Nažalost, mislim da je to izgledno, kako za mažoretkinje, tako i za sve ostale sportske i kulturno-umjetničke udruge, s obzirom na to da smo svakodnevno izloženi poražavajućim vijestima Nacionalnog stožera civilne zaštite.

JD: Boje li se roditelji i djeca okupljanja i druženja, u vašem slučaju i vježbanja?

Mateja: Što se tiče naših članica i njihovih roditelja, rekli bismo da vjeruju kako smo ozbiljna udruga koja u prvom redu brine za zdravlje njihove djece i koja će stvoriti sigurno okruženje u kojem se njihova djeca mogu okupljati i trenirati. U prilog tome govori i povratak na trening svih naših članica nakon završetka zabrane održavanja sportskih aktivnosti u svibnju, kao i sada nakon ljetne stanke. Ovom prilikom im zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.



JD: Kako će sada izgledati vaši treninzi? Hoće li djevojčice i djevojke morati nositi zaštitne maske?

Mateja: Trenutno održavamo treninge na otvorenom koji se ne razlikuju mnogo od naših uobičajenih treninga, osim što se strogo primjenjuje dezinfekcija ruku i opreme, te socijalna distanca među članicama cijelo vrijeme trajanja treninga. Nadamo se što toplijoj jeseni kako bismo što duže mogle ostati na otvorenom, jer smo svjesni da ćemo ulaskom u zatvorene prostore morati načiniti neke prilagodbe kako bi bili u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje će vrijediti za treninge u zatvorenom. Iskreno se nadam kako neće doći do toga da djevojke moraju nositi zaštitne maske dok treniraju, jer osobno smatram kako je nemoguće prakticirati bilo kakvu ozbiljniju fizičku aktivnost noseći pritom zaštitnu masku na licu. No, ostaje nam samo čekati i pratiti razvoj situacije.

JD: Koje vas još novosti očekuju s obzirom na korona virus?

Mateja: Najveća novost je odnedavna odluka na nivou Zagrebačke županije kako će školske sportske dvorane ostati zatvorene za vanjske korisnike, tj. sportske udruge koje su inače korisnici tih prostora. Moram ovim putem izraziti nezadovoljstvo zbog takve odluke, budući da većina udruga s područja Grada, pa tako i Svetojanske mažoretkinje, nema adekvatnu alternativu. Štoviše, takva odluka posebno frustrira uzevši u obzir kako su iste te udruge pokazale iznimnu odgovornost u prethodnim mjesecima, pravovremenom obustavom svojih aktivnosti te kasnijom primjenom svih preporuka Stožera, sve u cilju smanjenja rizika širenja zaraze u lokalnoj zajednici. Ako ova situacija potraje, bojim se kako će takva odluka imati poražavajuće posljedice po sport i kulturu u našem gradu te kako će mnoge udruge, pa tako i naša, teško preživjeti takve uvjete. Sukladno navedenom, u sljedećim mjesecima nas čeka suradnja sa Sportskom zajednicom grada Jastrebarsko, kao i Hrvatskim mažoret savezom, kako bi iznašli rješenje i osigurali barem minimalne uvjete kako bi udruge na lokalnoj razini preživjele ovu epidemiju.

Podijeli